Orpo: Uusia päätöksiä itärajalle valmistellaan: "Yhä enemmän viitteitä siitä, että toiminta on järjestettyä"

Orpo: Uusia päätöksiä itärajalle valmistellaan 0:28
Mikä on itärajan tilanne? Pääministeri Orpo Vartiuksen raja-asemalla.

Pääministeri Petteri Orpon (kok.) mukaan lisätoimia itärajalle valmistellaan. Orpo kommentoi itärajan tilannetta Vartiuksen raja-asemalla Kuhmossa iltapäivällä.

Orpon mukaan hallitus valmistelee nyt lisätoimia itärajalle. Orpo ei kommentoi, millaisia lisätoimet voisivat olla, ja kuinka kaukana ollaan koko itärajan sulkemisesta. 

Tarvittaessa päätöksiä voidaan tehdä nopeasti. 

– Me seuraamme tilannetta erittäin tiiviisti hallituksen toimesta, ja ennen kaikkea viranomaiset ovat tilanteen päällä. Meillä on valmistelussa jatkotoimenpiteitä, ja meillä on korkea valmius tehdä lisää päätöksiä lähitulevaisuudessa, Orpo sanoo.

Orpon mukaan tilanne itärajalla on kehittynyt huonoon suuntaan. Venäjä näyttää laajentaneen toimintaansa, eivätkä rajanviranomaiset ole lakanneet ohjaamasti Suomen rajalle ihmisiä, Orpo sanoo.

– Meillä on yhä enemmän viitteitä siitä, että toiminta on järjestettyä ja avustettua, Orpo sanoi viitaten Venäjän rajaviranomaisten toimintaan.

Lapin rajavartiosto kertoi, että Sallaan on saapunut tänään 35 ihmistä Venäjän puolelta, ja tilanteen selvittely on meneillään. 

– Tässä on koko ajan ollut tarve arvioida samaan aikaan, muuttaako Venäjä toimintaansa. Ja valitettavasti Venäjä ei ole muuttanut toimintaansa positiiviseen suuntaan, Orpo sanoo.

"Venäjä laajentanut toimintaansa"

Hallitus päätti torstaina sulkea Vaalimaan, Nuijamaan, Imatran ja Niiralan rajanylityspaikat, ja keskittää turvapaikanhaun Vartiuksen ja Sallan rajanylityspaikoille. Syynä on laiton maahantulo ja kasvanut turvapaikanhakijoiden määrä itärajalla Venäjän rajaviranomaisten ohjatessa turvapaikanhakijoita Suomen rajalle.

– Tilanne muuttui radikaalisti, kun Venäjän viranomaiset alkoi ohjata rajalle ihmisiä, joilla ei ole vaadittavia matkustusasiakirjoja. Jatkossa logiikka on sama: jos tämä toiminta ei muutu, teemme lisää toimia, jotka vaikuttavat, Orpo sanoo.

Rajavartiolaitoksen päällikkö Pasi Kostamovaara sanoo, että tilanne on rajavartiolaitoksen hallinnassa.

– Olemme varautuneet tilanteen muutoksiin, ja useita eri toimintavaihtoehtoja on suunnittelun alla.

Sisäministeriössä on viime viikosta lähtien tehty päätösvalmistelua lisätoimista, joista valtioneuvosto voisi kokoontua päättämään tarvittaessa.

Järein toimi olisi koko itärajan sulkeminen, mikä tarkoittaisi itärajan rajanylityspaikkojen sulkemista ja turvapaikkahakemusten vastaanoton keskittämistä esimerkiksi Helsinki-Vantaan lentoasemalle.

Voit katsoa koko Orpon tiedotustilaisuuden alta:

Mikä on itärajan tilanne? Pääministeri Orpo Vartiuksen raja-asemalla 12:41

Lue myös:

    Uusimmat