Puolustusministeri Haglund: Tämä on piristysruiske, mutta Hornetit jäävät ostamatta

Puolustusministeri Carl Haglundin (rkp.) mukaan nyt esitetty lisämääräraha on myönteinen piristysruiske Suomen puolustusvoimien uskottavuudelle.

Puolustusministeri muistuttaa, että määrärahoista ei ole vielä lopullista sopua.

– Tästä on olemassa laaja parlamentaarinen yhteisymmärrys, että vaalien jälkeen puolustusvoimien materiaaliatasoa on nostettava. Lisärahalla on tarkoitus on hankkia uutta kalustoa vanhenevan tilalle, mikä on jäänyt nyt tekemättä.

– Jos rahat saadaan tällä voidaan rakentaa uskottavaa puolustusta myös ensi vuosikymmenelle.  Rahoilla voidaan panostaa panssaritorjuntaan, tykistöön ja koko reservin varustamiseen. 

Parlamentaarisen selvitysryhmän esitys:

Vuoden 2016 jälkeen asehankintoihin tulisi lisärahaa porrastetusti niin, että vuoteen 2020 mennessä vuotuinen lisäys olisi nykyiseen tasoon verrattuna 150 miljoonaa euroa. Lisäksi tulisivat indeksikorotukset.

– Pääpaino tulee olemaan lähivuosina maavoimien tarpeissa.  Puhun nyt maavoimien laajojen joukkojen varustamisesta nimenomaan tykistön torjuntaan.

Haglundin mukaan selvitysryhmän esityksessä olevalla rahalla pystytään korvaamaan tärkeimmät puutteet, mitä materiaali-investointipuolella on nyt syntynyt. 

Uskottavuus koetuksella 

Puolustusvoimien lisärahoitusta miettineelle selvitysryhmälle on annettu tarkat tiedot puutteista puolustusvoimissa, mutta ne tiedot eivät ole julkisia.

– Jos rahat saadaan, tällä voidaan rakentaa hyvällä omallatunnolla uskottavaa maanpuolustusta ensi vuosikymmenelle, jolloin tulevat suurimmat haasteet. Ne liittyvät hävittäjien korvaamiseen ja merivoimien alusluokkien vanhenemiseen

Haglundin mukaan silloin puhutaan jo kuudesta kahdeksaan miljardista eurosta.

– Ne ovat niin suuria summia, että niitä ei voida hoitaa enää normaalin puolustusbudjetin puitteissa. Vaan pikemminkin, niin että ne hoidetaan erillisrahoituksella kuten aikanaan nykyisetkin hornetit.

Haglundin mukaan Suomen puolustus on nykyisin uskottava, mutta uskottavuus on koetuksella lähivuosina, jos tätä resurssi ja investointitasoa ei voida korjata.

Sotilaallinen uhka

– Suomeen voi kohdistua uhkia, mutta sotilaallista uhkaa ei koeta kovin todennäköiseksi tällä hetkellä. Valtionjohdossa koetaan laajasti, että Suomi elää edelleen turvallisessa tilanteessa, vaikka Euroopassa on tapahtunut ikäviä asioita.

– Mutta kyllähän se koko meidän toiminta perustuu kuitenkin siihen, että Suomeen kohdistuu sotilaallinen uhka. Sitä ei voi varmasti sanoa, mistä se uhka tulee tämän päivän maailmassa.

Lue myös:

    Uusimmat