Puoluejohtajat haluavat kunnille lakisääteiset tehtävät – pääministeri Rinne: "Periaatteessa mahdollista"

Kokoomuksen Petteri Orpo ehdottaa erillistä kaupunkilakia yli 50 000 asukkaan paikkakunnille. Kuntalain puolella oli selkeä enemmistö Kuntamarkkinoiden paneelikeskusteluun osallistuneista puoluejohtajista. 

Puoluejohtajien mielestä eri kunnilla voisi tulevaisuudessa olla erilaisia lakisääteisiä tehtäviä. Näin vastasi kuusi seitsemästä eduskuntapuolueen puheenjohtajasta, kun asiaa kysyttiin tänään Kuntamarkkinoiden paneelikeskustelussa Helsingissä.

Pääministeri Antti Rinteen (sd.) mukaan on periaatteessa mahdollista, että osassa kunnista olisi kevyemmät velvoitteet kuin toisissa kunnissa.

– Maailma muuttuu aika nopeasti, ja maailman muutoksen pitää näkyä myös palveluissa ja ihmisten arjessa, Rinne sanoi.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo puolestaan ehdotti, että nykyisen kuntalain ohella voisi olla erillinen kaupunkilaki, joka koskisi yli 50 000 asukkaan kaupunkeja.

– Kannatan lämpimästi sitä, että kunnilla voisi olla erilaiset tehtävät, kunhan huolehditaan siitä, että ihmisten peruspalvelut joka paikassa toteutuvat.

Perussuomalaisten Jussi Halla-ahon mielestä kunnille voisi antaa lisää harkintavaltaa siitä, mitä palveluita ne haluavat tuottaa asukkailleen.

– Tässä ei ole kysymys pelkästään kuntien taloudellisen taakan keventämisestä, vaan myös siitä, että ne pystyisivät paremmin hyödyntämään omia vahvuuksiaan, Halla-aho sanoi.

Hänen mukaansa kevyemmän palvelutason kunnat voisivat houkutella kevyemmällä verotuksella yrittämistä ja työtä alueelleen.

Kuntaliitto: Ei voi lähteä siitä, että kaikilla on samat tehtävät

Puoluejohtajista vain keskustan Katri Kulmuni ilmoitti vastustavansa ajatusta kuntien erilaisista tehtävistä. Tosin Kulmunikin sanoi vastanneensa näin osin taktisista syistä, jotta saisi ensimmäisenä puheenvuoron keskustelussa.

Kuntaliiton toimitusjohtaja Minna Karhunen linjasi puheessaan Kuntamarkkinoilla, ettei enää tulevaisuudessa voi lähteä siitä, että kaikilla kunnilla on samat lakisääteiset tehtävät.

– Toki jokaisen kunnan pitää edelleen huolehtia siitä, että esimerkiksi oman kunnan lapset saavat perusopetusta, mutta mielestäni pienen kunnan pitäisi voida itse päättää, miten se palvelun järjestää, Karhunen sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat