Mainos

Puolueet viimeistelevät vastauksiaan Lipposelle

Hallitustunnusteluja käyvä SDP:n puheenjohtaja Paavo Lipponen saa huomenna eduskuntapuolueiden vastaukset kysymyksiin, joilla pohjustetaan uuden hallituksen muodostamista. Puolueiden piiristä tänään kerrotun perusteella vastauksissa ei tule olemaan suuria yllätyksiä. Puolueet eivät myöskään ole tässä vaiheessa rajaamassa mitään toista puoluetta ulos jatkoneuvotteluista.

Vastausten käytännön valmistelu on ollut tähän asti lähinnä puolueiden hallitusneuvottelijoiden tai niiden ydinryhmän käsissä. Eräissä puolueissa vastauksista aiotaan keskustella vielä eduskuntaryhmän kokouksessa huomenna. Keskustassa asiaa käsitellään myös puoluehallituksen työvaliokunnassa.

Lipponen saa puolueiden vastaukset kello 18 mennessä. Hän on varautunut käymään tarkentavia keskusteluja puolueiden kanssa vielä keskiviikkona. Torstaina Lipposen on tarkoitus esitellä tunnustelujensa tuloksia presidentti Martti Ahtisaarelle. Tavoitteena on ollut, että presidentti nimittäisi hallituksen muodostajan saman tien.

Kaavailujen mukaan hallitusneuvotteluja käytäisiin sen jälkeen loppuviikosta ja ensi viikon alussa, minkä jälkeen puolueiden päättävät elimet ottavat kantaa hallitusratkaisuun. Jos nopea aikataulu pitää, uusi hallitus nimitetään torstaina 15. huhtikuuta.

Keskustalla ei vielä kantaa hallituspohjaan

Hallituspohjaa koskevassa vastauksessaan keskusta puoluesihteeri Eero Lankian mukaan ilmeisesti korostaa syventävien neuvottelujen merkitystä. Lankian mukaan vastaus on syntymässä helposti myös työmarkkinayhteistyötä ja työehtosopimusten yleissitovuutta koskeviin kysymyksiin. Hän huomautti, että keskustan kantoja niihin on tulkittu jossain vaiheessa erittäin väärin.

Kokoomuksessa vastauspaperin viimeistelee huomenna iltapäivällä puolueen puheenjohtajisto. Puoluesihteeri Maija Perhon mukaan juuri tällaisiin kysymyksiin oli varauduttu vastaamaan jo vaalikamppailun aikana. SDP:ssä vastauksia hiovat puolueen ja eduskuntaryhmän valitsemat hallitusneuvottelijat. Hallituspohjaa koskevat kysymykset jätettiin puoluesihteeri Kari Laitisen mukaan ratkaistavaksi viimeiseksi tiistaina.

Vasemmistoliitto liputtaa punamultaa

Vasemmistoliitto liputtaa ennakkotietojen mukaan enemmän ns. punamulta- kuin sinipunapohjan puolesta. Puoluesihteeri Ralf Sund kertoi ajavansa vastauspaperiin mallia, jossa etusijalla olisi SDP:n ja keskustan yhteistyöhön nojaava hallitus, joskaan nykypohjaa ei suljeta pois. Tämä vastaa puheenjohtaja Suvi-Anne Siimeksen aiempaa linjanvetoa.

Nopeimmin vastausten valmistelussa lähti liikkeelle vihreä liitto, jossa asiaa käsiteltiin tuoreeltaan valtuuskunnan ja eduskuntaryhmän yhteisessä kokouksessa viime torstai-iltana. Puoluesihteeri Ari Heikkisen mukaan vastaukset tulivat silloin aika pitkälle valmiiksi. Eniten keskustelua herättivät työllisyys- ja sosiaaliasiat, joissa vihreät ovat jo pitempään kehittäneet omia linjanvetojaan.

RKP:ssä ristivetoa energia-asioista

Ruotsalaiselle kansanpuolueelle hankalinta oli puoluesihteeri Peter Heinströmin mukaan energiapolitiikan linjaa koskeva kysymys. RKP:llä on puoluekokouksessa vahvistettu kielteinen kanta lisäydinvoimaan, mutta puolueen piirissä asiasta on muunkinlaisia käsityksiä.

Kristillisessä liitossa on aikaa kulutettu erityisesti sosiaaliturvaa koskevien vastausten laadinnassa. Puheenjohtaja Bjarne Kallis ihmetteli, miten levällään kaikki voi vielä olla.
-Ennen vaaleja puolueet sanoivat, että vaalien tulos ratkaisee, minkälainen hallitus syntyy. Nyt tiedämme vaalien tuloksen, mutta kukaan ei tiedä, minkälainen hallitus syntyy. Eikös tämä ole kummaa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.