Puolitoistavuotias Inna ei luultavimmin selviäisi koronatartunnasta: Äidiltä painava pyyntö kanssaihmisille – "Tässä on kyse paljon suuremmasta asiasta kuin vain jokaisesta itsestään"

Koronavirus vaikuttaa tällä hetkellä kaikkiin. Riskiryhmäläisten elämään virus on tuonut myös pelon. Harvinaisen sairauden vuoksi nuori Inna-tyttö on karanteenissa kotona.

Katso video alta: Näin riskiryhmiin kuuluvan tulee varautua koronavirukseen. 

Näin riskiryhmiin kuuluvan tulee varautua koronavirukseen – allergia-, iho- ja astmaliiton asiantuntija kertoo, minkälaisia yhteydenottoja heille nyt satelee 4:51

Kati Laamasen puolitoistavuotiaalla tyttärellä on harvinainen sairaus.  Tarkemmin ottaen sairaus on Goldenharin syndrooma, jolla tarkoitetaan kasvojen luiden synnynnäistä kehityshäiriötä.

Oireyhtymä tekee Innan ulkonäöstä tavallisesta poikkeavan. Innalta puuttuu esimerkiksi kokonaan toinen korva. Syöminen tytöltä onnistuu nenämahaletkun avulla. 

Teksti jatkuu kuvan jälkeen

Karanteeni on paras tapa suojella Innaa koronavirukselta.

– Karanteenin meille määräsi lääkäri. Se alkoi kuukausi sitten ja jatkuu vielä useamman kuukauden.  Perheemme ei vieraile missään, eivätkä muut vieraile meillä. Myös esikoinen on otettu pois esikoulusta, Laamanen kertoo.

Laamanen on tyttärensä omaishoitaja, ja hänen miehensä on sairauseläkkeellä.

– Innan intervallijaksot on myös toistaiseksi peruttu. Omaishoidon vapaita ei siis enää ole. Silloin olen pitänyt vapaita ja levännyt. Mutta Innan on parasta olla tässä tilanteessa kotona. 

Riskiryhmään kuuluville tilanne on hengenvaarallinen

Välttämättömät menot on perheessä mietitty hyvin tarkkaan. Perheestä vain yksi käy asioilla, ja hygieniaan on kiinnitetty myös erityistä huomiota.

Koronaviruksen aiheuttamiin rajoituksiin ihmiset suhtautuvat eri tavalla. Laamanen on sosiaalisessa mediassa seurannut ihmisten eriäviä mielipiteitä. Hän muistuttaa, etteivä asiat ole niin yksiselitteisiä.

– Riskiryhmissä oleville tämä on hengenvaarallinen tilanne. Tässä on kyse paljon suuremmasta asiasta kuin vain jokaisesta itsestään. Kyse on muiden ihmisten hyvinvoinnista, ja on itsekästä ajatella muuta.

Teksti jatkuu kuvan jälkeen

Jos Laamasen perheeseen iskisi korona, tarkoittaisi se todennäköisesti Innan menehtymistä.

– Innalle ei ole mitään muuta sopivaa hoitoa tarjolla kuin lisähappi. Nikamapoikkeavuukisen takia esimerkiksi intubaatio ei olisi hänelle mahdollinen.

Perheenäiti haluaa sanoa kaikille, jotka eivät noudata virallisia ohjeistuksia, että nyt on aika olla epäitsekäs. Hän toteaa, että ohjeistuksia noudattamalla tilanteesta päästään yli mahdollisimman nopeasti ja ilman uusia koronan uhreja.

Katso videolta, miten karanteenissa pärä ja miten pidät huolta itsestäsi kriisin keskellä.

Ahdistaako koronavirusepidemia ja miten pärjäät karanteenissa? Näin pidät huolta itsestäsi kriisin keskellä 8:31

Lue myös:

    Uusimmat