Puolet työmarkkinatukiperheistä joutunut leipäjonoihin

Tänään julkaistu Kelan kirja "Toimeentuloturvan verkkoa kokemassa" pisti mielen ahtaalle. Tulokset eivät saaneet ylistämään hyvinvointiyhteiskuntamme ihanuutta.

Työmarkkinatukea saaville kotitalouksille - yksin asuville ja perheille - suunnattu tutkimus osoittaa, että yli viidenneksessä työmarkkinatukiperheistä eletään ajoittain nälässä.

52 prosenttia tukea saavista on hankkinut ilmaisia elintarvikkeita. Tarkoittaako tämä, että yli puolet työmarkkinatukea saavista käy leipäjonoissa?

– Kyllähän tuo sitä tarkoittaa. Ei välttämättä kovin usein, mutta viimeisen vuoden aikana ainakin muutaman kerran, vastaa Kelan erikoistutkija Minna Ylikännö.

Lääkkeistä säästetään muita hyvinvointimaita enemmän

Kun tilillä ei ole suuria numeroita, ruoka ei ole ainoa asia, mistä joutuu tinkimään. Kela on tutkinut, että työmarkkinatukea saavista ja pitkäaikaissairaista joka kolmas on joutunut tinkimään lääkeostoista. Yleisintä tämä on niillä, joilla on kaikista huonoin terveys.

Lääkkeistä säästäminen kukkaron takia on Suomessa yleisempää kuin muissa kattavan sosiaaliturvan EU-maissa - Ruotsissa, Hollannissa, Iso-Britanniassa ja Ranskassa.

Kelan tutkimusosaston mukaan perusturva on jäänyt pahasti yleisistä elinkustannuksista jälkeen. Arjessa tämä näkyy muun muassa niin, että yli viidenneksessä työmarkkinatukiperheistä eletään ajoittain nälässä.

Työmarkkinatuki on arvoltaan verojen jälkeen (22%) noin 550 euroa. Peruspäiväraha hieman vähemmän.

Työmarkkinatuella elävien määrä on noussut vuoden takaisesta tammikuusta 13,6 prosenttia. Heitä on tällä hetkellä vajaa 217 000 ihmistä.

Katso Joonas Lepistön juttu (Seitsemän uutiset 6.3.2013)

Lue myös:

    Uusimmat