Ruokaa vai lääkkeitä? Köyhän työssäkäyvän vaikea valinta

Kaikilla työssäkäyvillä ei ole Kelan tutkimuksen mukaan varaa tarvitsemiinsa lääkkeisiin. MTV3:n Facebook-sivuilla tilanne tuomitaan jyrkästi.

– Ruokaa vai lääkkeitä? Niiden välillä ei pitäisi joutua arpomaan. Joillekuille se on kuitenkin pakko tässä nyky-yhteiskunnassa, Ulla Järvinen kommentoi päivän toimeentuloturvauutista.

Kelan teettämään tutkimukseen vastanneista joka kymmenes kertoo jättäneensä ostamatta lääkkeitä viime vuonna, koska heillä ei ollut niihin varaa. Kelan erikoistutkijan Ilpo Airion mukaan lääkkeiden omavastuut ovat pienituloiselle liian suuria; summat nousevat 600–700 euroon vuodessa.

Korkeat kustannukset haittaavat Airion etenkin pääkaupunkiseudulla asuvia, pitkäaikaissairaita ja työmarkkinatuella eläviä, joista jopa kolmas ei pysty ostamaan tarvitsemiaan lääkkeitä.

Johanna Fack arvioi MTV3:n Facebook-sivuilla, että suuri ongelma on myös se, että korvausta saa yhä harvemmasta lääkkeestä.

– Kun lääke ei kuulu Kela-korvattaviin, se ei sitten ei kerrytä maksukattoakaan. Eli kaikki kulut jäävät omalle kustannukselle. "Ei-korvattavia" ja maksullisen erityismyyntiluvan vaativia lääkkeitä on yllättävän paljon. Ja tyypillisesti nämä kustannukset tuntuvat kertyvän samoille muutenkin heikommassa asemassa oleville ihmisille, Falc kirjoittaa.

Jouni Laurilan mukaan Suomen terveydenhuolto on rikkaiden maiden huonoimmasta päästä, "Meksikon tasolla ja todella kaukana Ruotsista".

– Tuoreessa kansainvälisessä vertailussa mitattiin asia kuolevuudella ja terveillä elinvuosilla. Eli varmasti niillä tärkeimmillä asioilla.

Lääkkeet on otettava "rikkaiden riesaksi"

Etuuksien myöntäjätkin pitävät monia sosiaalietuuksia liian pieninä. Sellaisia ovat muun muassa eläkkeet, sairauspäiväraha, työttömyysturva, lasten kotihoidon tuki ja opintotuki.

Noin puolet etuja myöntävistä asiantuntijoista pitää Kelan tutkimuksen mukaan ongelmallisena myös sitä, että ihmiset eivät ole selvillä, mihin etuihin heillä olisi oikeus.

– Kyllä se on joka kohdalta laskettava, otanko vai en. Toisaalta lääkkeet pitää ensin ehdottomasti ostaa, koska muutoin täällä ei voisi rikkaiden kiusaksi tallustella!! Vaateostokset ovat varmaan se, joka ensimmäiseksi karsiutuu. Virttyneissä ja kauhtuneissa ryysyissä on pakko kulkea, Tuulikki Miettinen toteaa.

Eija Laakso pitää törkeänä sitä, että työtön saa sosiaalivirastosta maksusitoumuksen lääkkeisiin, mutta työssäkäyvien palkat ovat niin pieniä, että he joutuvat sosiaaliviraston asiakkaiksi.

Myös Riikka Helena Ketola pitää ongelmaa hankalana, mutta on löytänyt siihen ratkaisunkin.

– Hahah, tarttis vähän kattoo ketä äänestää.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat