Mainos

Puolet Suomen aiheuttamista ympäristövaikutuksista syntyy ulkomailla

Maatalous ja energiantuotanto aiheuttavat kotimaassa kuitenkin selvästi eniten ympäristövaikutuksia.

Noin puolet Suomen aiheuttamista maailmanlaajuisista ympäristövaikutuksista syntyy oman maamme rajojen ulkopuolella tuontitavaroiden valmistuksessa. Sen sijaan suurin osa ilmastonmuutosta aiheuttavista kasvihuonekaasupäästöistä syntyy kotimaassa. Suomi käyttää suunnilleen saman verran ulkomaisia ja kotimaisia luonnonvaroja.

Tällaisia tuloksia ovat saaneet tutkijat, jotka ovat selvittäneet Suomen kansantalouden ympäristövaikutuksia. Suomen ympäristökeskuksen, Oulun yliopiston ja Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen kehittämä ENVIMAT- malli antaa mahdollisuuden tarkastella uudella tavalla Suomen ympäristövaikutuksia. Ympäristövaikutukset muodostuvat sekä tuonnista että kotimaan tuotannosta ja kulutuksesta.

Uudenlainen laskutapa ei kuitenkaan pienennä sitä tosiasiaa, että Suomessa luonnonvarojen kulutus on suurta.

- Suomen suuri materiaalin käyttö perustuu tuotantorakenteeseen, viennin suureen osuuteen ja luonnonvaroja tuhlaavaan väylä- ja talorakentamiseen. Vaikka viennin osuus vähennettäisiin, silti Suomen kulutusperusteiset materaailivirrat säilyvät korkeina kansainvälisissä vertailuissa, kertoo professori Jyri Seppälä Suomen ympäristökeskuksesta.

Maatalous ja energiantuotanto aiheuttavat kotimaassa toimialoista selvästi eniten ympäristövaikutuksia. Maatalous aiheuttaa yli puolet Suomen rehevöittävistä päästöistä ja merkittävän osan ilmastonmuutosta aiheuttavista päästöistä. Energiantuotannon ympäristövaikutuksista runsaat 40 prosenttia liittyy teollisuuden tarpeisiin.

Palveluilla suuria ympäristovaikutuksia

Kotimaiset palvelut aiheuttavat enemmän ympäristövaikutuksia kuin on luultu. Tulosten mukaan palveluiden tuotanto aiheuttaa lähes kolmanneksen Suomen käyttöpohjaisista kasvihuonekaasupäästöistä. Palveluiden suuri vaikutus johtuu niiden suuresta käyttömäärästä. Suurin vaikutus aiheutuu paljon käytetyistä palveluista: asumisesta, tukku- ja vähittäiskaupasta, koulutuksesta ja terveydenhuollosta. Näiden palveluiden tuotanto aiheuttaa yhtä suuret kasvihuonekaasupäästöt kuin suurimmat teollisuudenalat. Yksilöllisen kulutuksen päästöistä lähes puolet aiheutuu palveluiden kulutuksesta.

Kuluttajat kuormittavat ympäristöä eniten asumisen, ravinnon ja autoilun kautta.

Hankkeessa laskettiin myös yksikköpäästöt 151 tuotteelle ja palvelulle. Suurimmat yksikköpäästöt ovat sementillä, jätehuollolla, elintarvikkeilla, lannoitteilla ja teräksellä. Pienimmät päästöt puolestaan on useimmilla palveluilla ja raakapuulla.

- Tämä on ainutlaatuisen laaja selvitys. Yleensä Euroopan maissa on tarkasteltu noin 60 toimialan ympäristövaikutuksia. Tämä malli on mahtava työkalu. Tätä voidaan käyttää apuna vaikka ekologisen verouudistuksen valmistelussa tai ilmastonmuutoksen hillinnän suunnittelussa, kertoo professori Jyri Seppälä Suomen ympäristökeskuksesta.

Suomen vientiteollisuus aiheuttaa merkittävän osan kansantaloutemme kasvihuonekaasupäästöistä.

- Suomen olisi ilmastoneuvotteluissa edullista pyrkiä tuotantopohjaisesta päästölaskennasta kulutuspohjaiseen, jolloin vientiteollisuuden kuorma laskettaisiin niille maille, jotka vientituotteita käyttävät. Tuotantopohjaisista tarkasteluista pitäisi siirtyä kulutuspohjaisiin, arvioi vanhempi tutkija Sirkka Koskela Suomen ympäristökeskuksesta.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.