Puolet suomalaisnaisista tyytymättömiä ehkäisyynsä

Lähes joka toinen suomalaisnainen tahtoisi vaihtaa käyttämänsä ehkäisymenetelmän toiseen. Vaihtamisen ongelmana on kuitenkin se, että eri ehkäisymenetelmiä on usein vaikea vertailla. Lisäksi hoitohenkilökunnan asenteet voivat osin vaikeuttaa sopivan ehkäisymenetelmän löytämistä.

- Lääkäreiden tulisi ymmärtää, että ehkäisyssä on kyse ennaltaehkäisevästä terveydenhuollosta ja naisen elämänlaadun parantamisesta. Naisilla on oikeus saada juuri heille sopiva ehkäisymenetelmä, lääkäri Ulla Ågren YTHS:n Kuopion toimipisteestä kertoo.

Vaikka markkinoilla on useita vaihtoehtoisia ehkäisymenetelmiä, Ågrenin mukaan yhä edelleen naisille tarjotaan lähes automaattisesti e-pillereitä. Hänen mielestään lääkäreiden tulisi huomioida naisten omat toiveet ehkäisymenetelmien valinnassa nykyistä paremmin.

- Edelleen jotkut naiset kertovat, etteivät he ole saaneet juuri sellaista ehkäisymenetelmää, kuin he haluaisivat. Naisen toivetta pitäisikin kunnioittaa nykyistä paremmin. Ehkäisyssä ei ole kyse pelkästään elämänlaadun parantamisesta, vaan myös siitä, kuinka tasa-arvoisesti hän voi nauttia omasta seksuaalisuudestaan, Ågren sanoo.

Vertailevalle tiedolle kysyntää

Ehkäisymenetelmien vaihtoa vaikeuttavat myös erilaiset uskomukset ja myytit. Ågrenin mukaan naisista noin kolmasosa uskoo siihen, että pitkään käytetty hormonaalinen ehkäisy heikentää hedelmällisyyttä. Monet naiset pelkäävät myös sitä, että vaihtaminen johtaa nykyistä huonompaa lopputulokseen tai ettei parempia vaihtoehtoja ole olemassa.

- Suomalaisnaisilla ei ole puute tiedosta, mutta olennaisen tiedon poiminen voi olla hankalaa. Naiset kaipaavat vertailevaa ja tietoa eri ehkäisymenetelmistä erityisesti omalta lääkäriltään tai sairaanhoitajaltaan. Naiset kokevat ammattilaisten antaman tiedon kaikkein luotettavimmaksi, Ågren sanoo.

Lääkeyhtiö Schering-Ploughin syyskuussa teettämän kyselytutkimuksen mukaan lisätietoa ehkäisystä tarvitsevat erityisesti alle 30-vuotiaat naiset, sillä tilastojen perusteella heille tehdään eniten abortteja. Abortin yleisin syy oli se, ettei ehkäisyä ole käytetty lainkaan.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat