Puolassa kokoonnuttiin muistamaan lentoturman uhreja - katso kuvat

Kymmenettuhannet surijat kokoontuivat tänään Varsovan keskustan Pilsudskin aukiolle, jossa järjestettiin muistotilaisuus Puolaa järkyttäneen lentoturman uhreille.

Smolenskissa Etelä-Venäjällä sattuneessa turmassa saivat surmansa presidentti Lech Kaczynski ja 95 muuta ihmistä.

Sireenit leikkasivat ilmaa kello 8.56 eli minuutilleen sillä hetkellä, jolloin presidentin seuruetta kuljettanut kone syöksyi maahan. Toisen kerran sireenit ulvoivat varsinaisen muistotilaisuuden alkaessa puolilta päivin. Samaan aikaan kaduilla autot ja jalankulkijat pysähtyivät kaduilla.

Aukiolle pakkautunut joukko, arviolta yli 100 000 ihmistä, hiljentyi, kun yksinäinen sotilassoittaja loihti torvestaan hautajaissoiton. Esityksen jälkeen jokaisen uhrin nimi luettiin ääneen alkaen presidentti Kaczynskista ja hänen vaimostaan Mariasta.

- Me halusimme tulla tänne tänä murheellisena hetkenä, sanoi Jan Szylborski, joka saapui paikalla Solidaarisuus-liikkeen järjestämällä bussikuljetuksella.

- Näytämme, että uskonto ja isänmaallisuus ovat meille tärkeitä arvoja.

Julkinen liikenne oli tänään ilmaista, ja valtiollinen rautatieyhtiö oli järjestänyt erikoisvuoroja, jotta väki pääsisi Varsovaan kaikkialta Puolasta. Alkoholin myynti oli muistotilaisuuden ajan kiellettyä pääkaupungissa.

Valokuvat esillä

Pilsudskin aukiolle oli pystytetty valkoinen risti ja suuri alttari, johon oli kiinnitetty kaikkien uhrien mustavalkoiset valokuvat.

- Heillä kaikilla oli unelmansa ja toiveensa kotimaansa tulevaisuudesta. Tämä on meille vakava paikka ymmärtää noita toiveita ja toteuttaa ne, sanoi pääministeri Donald Tusk surijajoukolle.

Kaczynskin kaksoisveli Jaroslaw istui arvokkaan tilaisuuden eturivissä ilmeettömänä muiden perheenjäsenten kanssa.

Muistotilaisuuden jälkeen Varsovan arkkipiispa Kazimierz Nycz piti uhreille sielunmessun Pyhän Johanneksen katedraalissa.

Presidentti vaimoineen haudataan huomenna Krakovassa. Monet valtionpäämiehet, muun muassa presidentti Tarja Halonen, ovat peruneet osanottonsa ja osan matka on vielä epävarma.

Puolan rauhanajan pahimmassa onnettomuudessa sai presidentin ja tämän puolison lisäksi surmansa muun muassa asevoimien korkein johto, keskuspankin johtaja sekä lukuisia johtavia poliitikkoja. Presidentti seurueineen oli onnettomuuden sattuessa matkalla muistamaan puolalaisten upseerien joukkomurhaa Katynissa toisen maailmansodan aikana.

(MTV3 - STT)

Katso Janne Hopsun juttu

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat