Biden ilmoittaa uudesta asepaketista, mutta se ei sisällä ATACMS-ohjuksia – MTV:n sotaseuranta 21.9.2023

Ukrainan armeija väittää: Videolla näkyy ohjusisku Venäjän Mustanmeren laivaston komentokeskukseen Krimillä 0:10
Ukrainan armeija väittää: Videolla näkyy ohjusisku Venäjän Mustanmeren laivaston komentokeskukseen Krimillä (20.9.2023)

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa torstaina 21. syyskuuta 2023.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


  • Ukraina aikoo haastaa kolme EU-maata oikeuteen viljan tuontirajoitusten vuoksi

  • Ukraina: Venäjä pyrkii saamaan pohjoiskorealaisia työntekijöitä miehittämilleen alueille

  • Zelenskyi vierailee Valkoisessa talossa torstaina

  • Stoltenberg: Ukrainan liittyminen Natoon vain ajan kysymys

  • Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

23.29: Zelenskyi on saapunut Valkoiseen taloon

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on saapunut vierailulle Valkoiseen taloon, jossa hän tapaa presidentti Joe Bidenin.

Zelenskyi kertoi, että aikoo keskustella Bidenin kanssa erityisesti Ukrainan ilmapuolustustarpeista.

21.32: Yhdysvaltain seuraava asepaketti ei sisällä ATACMS-ohjuksia

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ilmoittaa vielä tänään uudesta Ukrainan aseapupaketista. Asiasta kertoo Valkoinen talo.

Asepaketti ei tule sisältämään Ukrainan kaipaamia pitkän kantaman ATACMS-ohjuksia, NBC News kirjoittaa. Aiemmin ABC News -media uutisoi viranomaislähteisiin vedoten, että Yhdysvallat todennäköisesti lähettää Ukrainalle kyseisiä ohjuksia

Lehtitietojen mukaan Yhdysvaltain seuraava asepaketti Ukrainalle sisältää muun muassa rypäleammuksia, ilmatorjuntaohjuksia, panssarintorjunta-aseita ja HIMARS-raketinheittimien ammuksia.

Bidenin ja Yhdysvalloissa vierailevan Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin on määrä pitää yhteinen lehdistötilaisuus Suomen aikaa kello 22.25. MTV Uutiset Live näyttää tiedotustilaisuuden suorana lähetyksenä.

19.50: Ukraina on työntänyt panssareita lohikäärmeiden hampaiden ohi Etelä-Ukrainassa

Ukrainan armeija on videomateriaalin perusteella ensimmäistä kertaa tuonut rynnäkköpanssarivaunuja Venäjän Länsi-Zaporizhzhjan puolustuslinjan panssariesteiden ohi, kertoo yhdysvaltalaisen ajatushautomo Institute for the Study of Warin Venäjä-analyytikko George Barros viestipalvelu X:ssä.

Sosiaalisessa mediassa kiertävässä videossa kerrotaan näkyvän Ukrainan saksalaisvalmisteisia Marder-rynnäkköpanssarivaunuja ja yhdysvaltalais-kanadalaisia Stryker-panssariajoneuvoja hyökkäämässä Verboven kylän länsipuolella Etelä-Ukrainassa. Videon kuvauspaikka on vahvistettu.

ISW:n Barrosin mukaan ukrainalaisjoukot ovat onnistuneet leventämään Venäjän puolustuslinjoihin tekemiään aukkoja Länsi-Zaporizhzhjan alueella. Varsinaista läpimurtoa Ukraina ei ole tiettävästi onnistunut alueella tekemään.

Etelä-Ukrainan Länsi-Zaporizhzhjan rintamatilanne 21. syyskuuta. Sininen nuoli on Ukrainan hyökkäys, punainen Venäjän. Kartta: The War in Ukraine -tilannekartta / Black Bird Group.
Etelä-Ukrainan Länsi-Zaporizhzhjan rintamatilanne 21. syyskuuta. Sininen nuoli on Ukrainan hyökkäys, punainen Venäjän. Kartta: The War in Ukraine -tilannekartta / Black Bird Group.

18.15: Venäläislähteet: Putinin maavoimien hyökkäykset "hysteerisiä ja heikkoja" – tykistökin ampuu suutareita

Venäläissotilaat ja sotakommentaattorit väittävät, että Venäjän sotilasjohto on määrännyt venäläissotilaat tekemään "huonosti suunniteltuja ja tukemattomia" vastahyökkäyksiä Itä-Ukrainan Bahmutin kaupungin ympäristössä, kirjoittaa yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

Venäläissotilaiden mukaan Bahmutin alueen hyökkäystä varten kasattiin joukkoja eri yksiköistä. Mukana oli taistelijoita myös sellaisista joukko-osastoista, jotka olivat parhaillaan lepäämässä selustassa. 

Erityiseksi ongelmaksi venäläistaistelijat mainitsivat sen, ettei heillä ole käytössään toimivia tykistöammuksia, ISW kirjoittaa. Tykistöammukset eivät väitetysti räjähdä osuessaan. 

ISW katsoo, että tämä seurausta siitä, että Venäjä on pyrkinyt kiihdyttämään ammustuotantoaan ja tinkinyt samalla laadunvalvonnasta. 

16.38: Ukraina sanoo iskeneensä lentotukikohtaan Krimillä, Venäjän miehityshallinto kiistää

Ukraina sanoi torstaina iskeneensä venäläiseen lentotukikohtaan miehitetyllä Krimin niemimaalla. Venäjän miehitysvallan edustajat kiistivät tiedon. Ukrainan armeijan mukaan se olisi tehnyt onnistuneen hyökkäyksensä torstain vastaisena yönä, mutta miehityshallinnon mukaan ilmatorjunta olisi ampunut kaiken alas.

Uutistoimisto AFP:lle puhuneen ukrainalaisen turvallisuuspalvelu SBU:n lähteen mukaan iskun hetkellä kohteena olleella lentokentällä säilytettiin yli kymmentä sotilaslentokonetta ja ohjuspuolustusjärjestelmiä. Lisäksi lentotukikohdassa kerrotaan sijainneen venäläisten droonien ohjaajien koulutuskeskus. (STT)

16.07: Ukraina: Venäjä menetti päivässä 490 sotilasta ja 41 tykkiä

Ukraina väittää Venäjän menettäneen arviolta 490 sotilasta viimeisen vuorokauden aikana.

Venäjän päiväkohtaisiksi kalustotappioiksi Ukraina listaa muun muassa kolme taistelupanssarivaunua, 15 panssariajoneuvoa ja 41 tykkiä.

Lukuja ei ole vahvistettu, eikä Venäjä ole juuri tappioitaan kommentoinut. Myös Ukraina julkaisee tietoja omista menetyksistään harvakseltaan.

Sotilasasiantuntijoiden, ajatushautomoiden ja länsiarvioiden laskelmat Venäjän kärsimistä miehistötappioista ovat pitkin sotaa olleet pääosin samansuuntaisia kuin Ukrainan luvut.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

12.20: Tiedustelulähde: Ukraina iskenyt lentotukikohtaan Krimillä: "Vakavia vahinkoja"

Ukrainalaisen tiedustelulähteen mukaan Ukrainan turvallisuuspalvelu ja laivasto ovat iskeneet yön aikana Krimillä sijaitsevaan Sakyn lentotukikohtaan. Tiedustelulähde kertoo uutistoimisto Reutersille, että iskusta on koitunut "vakavia vahinkoja". Aiemmin tänään Venäjän puolustusministeriö kertoi ampuneensa Krimillä alas useita ukrainalaisia drone-lennokkeja.

Reuters ei ole kyennyt vahvistamaan väitteitä.

10.50: Ukraina: Venäjä iskenyt ohjuksilla Ukrainan energiaverkkoon

Ukrainan kansallisen verkkoyhtiön mukaan Venäjä on tehnyt ohjusiskun energiainfrastruktuuria vastaan Ukrainan keski- ja länsiosissa. Verkkoyhtiön mukaan iskusta on syntynyt vaurioita energiaverkkoon. Viidellä alueella on raportoitu sähkökatkoja ohjusiskun jälkeen.

9.46: Venäjä hyökkäsi taas Ukrainan kaupunkeihin, ainakin kaksi kuoli

Venäjä on hyökännyt useisiin Ukrainan kaupunkeihin torstain vastaisena yönä, kertoi Ukrainan armeija. Ainakin kaksi ihmistä kuoli hyökkäyksissä ja useita haavoittui.

Etelä-Ukrainassa sijaitsevassa Hersonin kaupungissa ainakin kaksi ihmistä kuoli ja useita haavoittui kranaattitulituksessa. Ukrainan pääkaupunkiin Kiovaan puolestaan tehtiin risteilyohjushyökkäys. Ilmatorjunnan pudottamista ohjuksista peräisin oleva romu haavoitti ainakin seitsemää ihmistä.

Harkovassa Itä-Ukrainassa kaksi ihmistä haavoittui Venäjän tykistötulituksessa.

8.50: Kiina haluaa edelleen vahvistaa yhteistyötään Venäjän kanssa

Kiinan ulkoministeri Wang Yi sanoi Venäjän-vierailullaan Venäjän presidentille Vladimir Putinille, että maiden on vahvistettava yhteistyötään, kertoi Kiinan media tänään torstaina.

– Molempien osapuolien on vahvistettava monenkeskistä strategista yhteistyötään, suojeltava laillisia oikeuksiaan ja etujaan ja ponnisteltava edelleen kansainvälisen oikeuden ja tasapuolisuuden edistämiseksi, valtiollinen Xinhua-uutistoimisto kertoi Wangin sanoneen.

Kremlin mukaan Putin puolestaan kertoi Wangille Venäjän ja Kiinan molempien pyrkivän kohti moninapaista maailmanjärjestystä.

Wang ja Putin tapasivat keskiviikkona Pietarissa. Wangin nelipäiväinen vierailu Venäjälle päättyy torstaina.

Hyökättyään Ukrainaan Venäjä on pyrkinyt lähentämään suhteitaan Kiinaan. Kiina on esiintynyt konfliktissa neutraalina ja kehottanut osapuolia neuvottelupöytään. Länsimaat suhtautuivat kuitenkin Kiinan taannoiseen aselepoesitykseen epäilevästi, koska sen katsottiin suosivan Venäjää.

Maaliskuussa Kiinan presidentti Xi Jinping teki valtiovierailun Moskovaan ja julisti maiden välisten suhteiden etenevän uuteen aikakauteen.

7.22: Venäjä: Naton harjoitukset Venäjän rajalla "lisäävät vaaratilanteiden riskiä"

Venäjän ulkoministeriön mukaan Naton harjoitukset Venäjän rajojen läheisyydessä ovat luonteeltaan ”yhä provokatiivisempia ja aggressiivisempia” ja ”lisäävät vaaratilanteiden riskiä”.

Asiasta kertoo uutistoimisto Reutersin mukaan Venäjän uutistoimisto RIA.

Ministeriö viittasi ensi vuodeksi Eurooppaan suunniteltuun Steadfast Defender -harjoitukseen.

Harjoitus pidetään Saksassa, Puolassa ja Baltian maissa helmikuussa ja maaliskuussa. 

6.14:Zelenskyi tapaa Bidenin ja kongressiedustajia Washingtonissa

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vierailee tänään Washingtonissa toista kertaa Venäjän hyökkäyssodan aikana. YK:n yleiskokouksesta New Yorkista saapuva Zelenskyi tapaa Valkoisessa talossa Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin, minkä lisäksi hänellä on ohjelmassa tapaamisia kongressiedustajien kanssa.

Zelenskyi pyrkii keräämään tukea uudelle kymmenien miljardien dollarien arvoiselle tukipaketille, jota Bidenin hallinto on valmistellut Ukrainalle. Osa kongressin republikaaneista on kritisoinut rahan kaatamista Ukrainan tukemiseen.

Edellisen kerran Zelenskyi kävi Valkoisessa talossa viime joulukuussa.

5.50: Venäjä väittää tuhonneensa lähes 20 droonia Krimillä ja Mustallamerellä

Venäjä väittää tuhonneensa 19 droonia Krimin niemimaalla ja Mustanmeren ympäristössä. Venäjä syyttää drooni-iskun yrityksestä Ukrainaa.

Lisäksi Venäjä väittää tuhonneensa yhteensä kolme droonia Kurskin, Belgorodin ja Orjolin alueilla.

Venäjä miehitti Krimin niemimaan Ukrainalta vuonna 2014 ja liitti sen laittomasti itseensä.

Venäläislähteet ovat viime viikkoina toistuvasti kertoneet drooni-iskuista ja niiden yrityksistä Venäjällä. Iskuista on syytetty vastahyökkäystä käyvää Ukrainaa.

5.20: Puolan pääministeri: Puola lopettaa Ukrainan aseistamisen

Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki sanoo maan lopettavan aseiden lähettämisen Ukrainaan, kertoo puolalainen uutistoimisto PAP.

Televisiokanava Polsat Newsin haastattelussa puhunut Morawiecki sanoi Puolan aseistavan nyt itseään uudemmilla aseilla sen sijaan, että lähettäisi aseita Ukrainaan.

Puolan ja Ukrainan välit ovat olleet perinteisesti hyvin lämpimät, mutta viime aikoina välit ovat viilentyneet ukrainalaisen viljan tuontikiellon vuoksi. Puola kutsui keskiviikkona Ukrainan Varsovan-suurlähettilään puhutteluun asian vuoksi.

Keskiviikko 20. syyskuuta

18.26: Ukraina väittää osuneensa Venäjän Mustanmeren laivaston komentokeskukseen

Ukrainan armeija väittää osuneensa Venäjän Mustanmerenlaivaston komentokeskukseen, joka sijaitsee Krimin niemimaalla lähellä Sevastopolia.

Isku osui väitetysti Venäjän Mustanmeren laivaston päätukikohtaan, joka sijaitsee lähellä Belbekin sotilaslentokenttää, kirjoittaa ukrainalaismedia Kyiv Post. Kenttä sijaitsee lähellä Sevastopolin kaupunkia.

Lehden mukaan Ukraina hyökkäsi tukikohtaa vastaan ohjuksella keskiviikkoaamuna.

Venäjän Sevastopolin miehityshallinnon kuvernööri Mikhail Razvozhayevin puolestaan väitti, että ilmapuolustus torjui Sevastopoliin tehdyn ohjushyökkäyksen.

Ukrainan armeija väittää: Videolla näkyy ohjusisku Venäjän Mustanmeren laivaston komentokeskukseen Krimillä 0:10
Ukrainan armeija väittää: Videolla näkyy ohjusisku Venäjän Mustanmeren laivaston komentokeskukseen Krimillä.

16.02: Sabotöörit iskivät räjähtein venäläiselle sotilaslentokentälle Moskovan alueella, sanoo Ukrainan sotilastiedustelu

Ukrainan sotilastiedustelu sanoo tuntemattomien sabotöörien iskeneen venäläiseen Tshkalovskin lentotukikohtaan Moskovan alueella. Sabotaasi-iskussa vaurioitui ukrainalaisten mukaan vakavasti kaksi lentokonetta ja yksi helikopteri. Asiasta kertovat Ukrainska Pravda ja Kyiv Independent.

Tiedustelutietojen mukaan tuntemattomat tekijät olisivat sijoittaneet lentokentälle räjähteitä, joilla vahingoitettiin AN-148- ja IL-20-lentokoneita sekä MI-28H-helikopteria.

Ukrainan mukaan Venäjä tutkii sitä, miten iskun tekijät pääsivät tunkeutumaan tarkasti vartioituun lentotukikohtaan, joka sijaitsee 25 kilometriä Moskovasta koilliseen. (STT)

15.44: Ukraina: Venäjä menetti päivässä 520 sotilasta, 7 taistelupanssarivaunua ja 34 tykkiä

Ukraina väittää Venäjän menettäneen arviolta 520 sotilasta viimeisen vuorokauden aikana.

Venäjän päiväkohtaisiksi kalustotappioiksi Ukraina listaa muun muassa seitsemän taistelupanssarivaunua, 17 panssariajoneuvoa ja 34 tykkiä.

Lukuja ei ole vahvistettu, eikä Venäjä ole juuri tappioitaan kommentoinut. Myös Ukraina julkaisee tietoja omista menetyksistään harvakseltaan.

Sotilasasiantuntijoiden, ajatushautomoiden ja länsiarvioiden laskelmat Venäjän kärsimistä miehistötappioista ovat pitkin sotaa olleet pääosin samansuuntaisia kuin Ukrainan luvut.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

14.38: Putin vierailee Kiinassa ensi kuussa

Venäjän presidentti Vladimir Putin vierailee Kiinassa ensi kuussa. Putin kertoi Venäjän televisiossa hyväksyneensä parhaillaan Venäjällä vierailevan Kiinan ulkoministerin Wang Yin kutsun.

Putin ja Wang tapasivat keskiviikkona Pietarissa. Wang on parhaillaan Venäjällä nelipäiväisellä vierailulla. Hän tapasi ulkoministeri Sergei Lavrovin maanantaina.

Hyökättyään Ukrainaan Venäjä on pyrkinyt lähentämään suhteitaan Kiinaan. Kiina on esiintynyt konfliktissa neutraalina ja kehottanut osapuolia neuvottelupöytään. Länsimaat suhtautuivat kuitenkin Kiinan taannoiseen aselepoesitykseen epäilevästi, koska sen katsottiin suosivan Venäjää.

Maaliskuussa Kiinan presidentti Xi Jinping teki valtiovierailun Moskovaan ja julisti maiden välisten suhteiden etenevän uuteen aikakauteen.

Lue myös:

    Uusimmat