Puola pelkää siirtolaiskriisin raja-alueella kestävän kuukausia

Puolan ja Valko-Venäjän rajalla tilanne kärjistyi kahakoinniksi kivin ja vesitykein turvapaikanhakijoiden ja Puolan viranomaisten välillä 1:59
Puolan ja Valko-Venäjän rajalla tilanne kärjistyi eilen kahakoinniksi.

Puolan puolustusministeri varoitti keskiviikkona, että kriisi Valko-Venäjän rajalla saattaa kestää kuukausia. Hänen mukaansa siirtolaiset olivat "hyökänneet Puolan rajalle" yön aikana.

Tuhannet siirtolaiset, enimmäkseen Lähi-idästä, ovat leiriytyneet Puolan rajalle. Länsimaiden mukaan Valko-Venäjä on tuonut siirtolaisia kostoksi maalle asetetuista pakotteista.

– Joudumme varautumaan siihen, että Puolan ja Valko-Venäjän rajalla olevaan tilanteeseen ei löydetä nopeaa ratkaisua. Joudumme valmistautumaan siihen, että se kestää kuukausia, toivottavasti ei sentään vuosia, puolustusministeri Mariusz Blaszczak sanoin paikallisen radiokanavan haastattelussa.

Viranomaisia loukkaantunut

Blaszczakin mukaan siirtolaiset olivat jatkaneet rajanylitysyrityksiään yön aikana.

– Julkinen huomio keskittyi siihen, mitä tapahtui Kuznicassa, kun samalla pienemmät siirtolaisryhmät yrittivät päästä rajan yli eri kohdissa yön aikana, hän sanoi.

Rajavartiosto sanoi havainneensa tiistain aikana 161 laitonta ylitysyritystä, joista kahdessa oli käytetty paljon voimaa.

Puolan poliisi ilmoitti keskiviikkona, että yhdeksän poliisia, rajavartija ja sotilas loukkaantuivat yhteenotoissa tiistaina.

Poliisin edustajan mukaan kukaan poliiseista ei jäänyt sairaalaan hoidettavaksi.

Venäjä on tyytyväinen EU:n ja Valko-Venäjän keskusteluihin kriisistä

Venäjä ilmaisi keskiviikkona tyytyväisyytensä EU:n ja Valko-Venäjän viranomaisten keskusteluihin siirtolaiskriisistä Puolan rajalla.

– On erittäin tärkeää, että EU:n edustajat ja Valko-Venäjän johto ovat olleet yhteyksissä toisiinsa, tiedottaja Dmitri Peskov sanoi muutama päivä sen jälkeen, kun Saksan liittokansleri Angela Merkel keskusteli kriisistä Valko-Venäjän johtajan Aljaksandr Lukashenkan kanssa.

Merkel soitti Lukashenkalle maanantaina keskustellakseen tilanteesta Puolan ja Valko-Venäjän rajalla. Se oli Lukashenkan ensimmäinen puhelu länsimaisen johtajan kanssa viimevuotisten mielenosoitusten jälkeen, jotka syntyivät EU:n vilpillisinä pitämien vaalien jälkeen.

EU:n ulkoasioiden korkea edustaja Josep Borrell keskusteli lisäksi kriisistä myös Valko-Venäjän ulkoministerin Vladimir Makein kanssa.

Venäjän mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Lukashenka keskustelivat "mahdollisista ratkaisuista" kriisiin tiistaina.

Puola ja EU väittävät, että Lukashenka suunnitteli kriisin ja houkutteli siirtolaisia ​​Lähi-idästä EU:n kynnykselle kostona hänen hallitukselleen langetetuista sanktioista mielenosoitusten johdosta.

Lue myös:

    Uusimmat