Sotataidon laitoksen johtaja: Valko-Venäjän rajalla odotetaan, että joku tekee virheen

8:28
Kuuntele koko haastattelu täältä. Videolla Kajanmaa kertoo tarkemmin, miten sota voi syttyä silkasta vahingosta ja mikä sodan syttymisen estää Euroopassa.

Valko-Venäjän rajalla odotetaan, että joku tekee virheen, arvioi Maanpuolustuskorkeakoulun sotataidon laitoksen johtaja, eversti Petteri Kajanmaa Uutisaamussa.

Valko-Venäjän ja Puolan rajalla arvioiden mukaan tuhannet siirtolaiset pyrkivät Valko-Venäjältä Puolaan. Väitteiden mukaan Valko-Venäjä ajaa pakolaisia rajalle ja toimintaa on luonnehdittu niin sanotuksi hybridioperaatioksi.

Kajanmaa tarkastelee kriisiä ottaen huomion Valko-Venäjän läheisen liittolaisen Venäjän toimet Ukrainan rajoilla.

– Kuva osoittaa venäläistä strategista ajattelua, hän sanoo.

Kajanmaan mukaan tätä ajattelua leimaa tietynlainen opportunismi.

– He hämmentävät turvallisuustilannetta usealla eri suunnalla. Siellä missä tulee menestystä, sieltä haetaan lisävoittoja, hän kuvailee.

Ei usko "vahinkosodan" syttyvän

Voitoilla ei hänen mukaansa tarkoiteta välttämättä perinteisiä sotilaallisia voittoja kuten maa-alueen valtaamista, vaan myös sitä, esimerkiksi sellaisten päätösten tekoa, jotka tukevat Venäjän omaa agendaa. Kajanmaan mukaan rajalla odotetaan, että joku tekee virheen.

Tilanteen jännittyessä on vaarana, että tilanne kärjistyy ja paikalla voi syntyä vahingossa jopa aseellinen konflikti.

Uutisaamu nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Ohjelma on katsottavissa myös mtv-palvelussa ja MTV Uutiset Livessä

Minkäänlaiseen aseelliseen sotaan Kajanmaa ei kuitenkaan usko. Sotiminen on kallista ja riskialtista, minkä vuoksi millään osapuolella taustavoimineen ei hänen näkemyksensä mukaan ole siihen halua.

Juttua ja otsikkoa tarkennettu: Kajanmaa on Maanpuolustuskorkeakoulun sotataidon laitoksen johtaja.

Jutun karttaa korjattu 17.11. kello 15.51: Videoklipillä näkyvällä kartalla Krim esitettiin samalla värillä kuin Venäjä. Venäjän miehittämä Krim kuuluu kansainvälisen lain mukaan Ukrainalle.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja