Puola kertoo ottaneensa kiinni noin 200 rajan yli tullutta – syyttää Valko-Venäjää raja-aidan turmelemisesta

Puolassa noin 200 Valko-Venäjältä tullutta ihmistä on otettu kiinni viime yönä, kertoo Puolan puolustusministeriö.

Ministeriö kirjoittaa Twitterissä Valko-Venäjän joukkojen käyneen aiemmin tiedustelutehtävällä ja todennäköisesti vahingoittaneen rajalla kulkevaa piikkilanka-aitaa. Puolustusministeriön mukaan valkovenäläiset olisivat pakottaneet siirtolaisia heittämään puolalaisia sotilaita kivillä harhautuksena, kun yritys ylittää raja tapahtui satojen metrien päässä. Puolan mukaan rytäkässä loukkaantui viisihenkinen perhe, joista kolme oli alle kymmenvuotiaita lapsia.

Puolustusministeriön julkaisemalla videolla näkyy suuri joukko ihmisiä metsäalueella kyyristyneenä alas puolalaissotilaiden ja maassa kulkevan piikkilangan ympäröimänä.

Tapahtunutta ei ole kyetty itsenäisesti vahvistamaan, sillä toimittajia ei päästetä Puolassa rajan välittömään läheisyyteen.

EU:n rajalla Valko-Venäjän puolella arvioidaan olevan tuhansia enimmäkseen Lähi-idästä kotoisin olevia ihmisiä, jotka toivovat pääsevänsä rajan yli EU:n puolelle. Puolan arvion mukaan siirtolaisia on Valko-Venäjällä kaikkiaan yli 10  000. Valko-Venäjä puhuu 7  000 pakolaisesta, joista 2  000 olisi rajalla.

Näille 2  000:lle neuvotellaan humanitaarista käytävää Saksan puolelle, ja loput Valko-Venäjä aikoo lähettää kotiin, sanoi maan johtajan Aljaksandr Lukashenkan tiedottaja. Saksa ei heti kommentoinut hänen puheitaan.

Valko-Venäjän uutistoimisto Belta kertoi eilen, että Lukashenka ja Saksan liittokansleri Angela Merkel olivat sopineet, että Puolan rajakriisistä aloitetaan neuvottelut EU:n ja Valko-Venäjän välillä.

EU:n edustajan mukaan aiheesta on käyty "teknisiä" keskusteluja. EU vaati Valko-Venäjää myöntämään luvan humanitaarisen avun toimittamiseen raja-alueelle.

Länsimaiden mukaan Valko-Venäjä on tuonut siirtolaisia rajalle kostoksi maalle asetetuista pakotteista.G7-maat vaativat loppua pattitilanteelle


G7-maiden ulkoministerit vaativat tänään Valko-Venäjää päättämään siirtolaiskriisin Puolan vastaisella rajallaan.

Britannian, Kanadan, Ranskan, Saksan, Italian, Japanin ja Yhdysvaltojen ulkoministerit syyttivät Valko-Venäjää pattitilanteen järjestämisestä ja ihmishenkien vaarantamisesta. Lausunnon allekirjoitti myös Euroopan unioni.

Valko-Venäjältä lähti tänään Irakiin paluulento, jonka kyydissä oli runsaat 400 irakilaista.

Avustusjärjestöjen mukaan ainakin 11 siirtolaista on kuollut molemmilla puolilla rajaa viime kuukausien aikana.

Puolalaisjärjestö Polish Center for International Aid kertoi Twitterissä avustaneensa torstaiyönä syyrialaispariskuntaa, jonka yksivuotias lapsi oli kuollut metsässä.

Lue myös:

    Uusimmat