Puola muutti Kaliningradin nimen – Kreml pitää vihamielisenä tekona

Puola muutti virallisiin dokumentteihinsa Kaliningradin nimen Krolewieciksi. Kreml ilmoitti torstaina pitävänsä Puolan päätöstä "vihamielisenä tekona".

Kalingrad tunnettiin toiseen maailmansotaan saakka Königsbergin nimellä, joka on saksalaisperäinen nimi. Toisen maailmansodan jälkeen nimi muutettiin Kaliningradiksi neuvostopoliitikko Mikhail Kalinin kunniaksi. 

Puolan nimistölautakunta kommentoi tiistaina päätöstä kertoen, että sen takana on Mikhail Kalininin yhteys vuoden 1940 joukkomurhaan, jossa tuhansia puolalaisia teloitettiin neuvostojoukkojen toimesta. Kaupunkia halutaan kutsuttavan nyt Krolewieciksi. Aikaisemman venäläisnimen kerrottiin olevan keinotekoinen, eikä se liity itse kaupunkiin tai alueeseen, päätöksessä perusteltiin.

Kremlinin puhemies Dmitri Peskov sanoi päätöksen olevan "hulluuden rajamailla". 

– Tiedämme, että Puola on läpi historian ajoittain lipsunut vihamielisyyteen venäläisiä kohtaan, Peskov sanoi.

Venäjän ja Puolan suhteet ovat olleet jännittyneet, mukaan luettuna toisen maailmansodan ja sen jälkeisenä aikana. Venäläisnäkemyksien mukaan he vapauttivat Puolan häätämällä natsi-Saksan joukot pois maasta sodan lopussa. Monien puolalaisten näkemyksen mukaan Venäjä oli vain uusi sortaja maassa.

Puola on Nato-maana tukenut vahvasti Ukrainaa sodan alusta saakka. 


Lue myös:

    Uusimmat