Putin moitti puheessaan Baltian maita ihmisoikeuksista

Venäjän presidentti Vladimir Putin moitti lauantaina Eurooppaa "russofobiasta" ja kritisoi Baltian maita ihmisoikeuksista toisen maailmansodan muistomerkin paljastustilaisuudessa.

Lähdettyään Venäjän joukot Ukrainaan lähes kaksi vuotta sitten Putin on verrannut taistelua natseja vastaan kansakuntaansa.

– Kiovan hallinto ylistää Hitlerin rikoskumppaneita SS-miehiä. Monissa Euroopan maissa liitetään russofobiaa valtion politiikkan, Putin väitti Leningradin alueella natsien piirityksen päättymisen 80-vuotisjuhlassa.

Hänen mukaansa saksalaisten tavoitteena oli tuolloin varastaa Neuvostoliiton resurssit ja eliminoida sen kansa.

Reutersin mukaan Ukraina torjuu vertailut valheellisina tekosyinä valloitussodalle.

Putin kritisoi puheessaan myös Baltian maita ihmisoikeuksista. Viro, Latvia ja Liettua, joita Moskova hallitsi kylmän sodan aikana ovat arvostelleet voimakkaasti Venäjän hyökkäystä Ukrainaan.

– Baltian maissa kymmenet tuhannet ihmiset on julistettu ali-ihmisiksi, heiltä on riistetty kaikkein perustavanlaatuisimmat oikeudet ja he ovat joutuneet vainon kohteeksi, Putin väitti viitaten siirtolaisuuteen kohdistuviin pakkosyöttöihin. 

Moskova on toistuvasti syyttänyt Baltian maita muukalaisvihasta ja venäläisten vähemmistöjen kohtelusta "toisen luokan" kansalaisina.

Lähde: Reuters

Lue myös:

    Uusimmat