Punainen menettänyt suosiotaan – arvaatko, mikä on suosituin auton väri Suomessa?

Minkävärisissä autoissa lika näkyy parhaiten? Toimittajan auto kevätpesulla 6:34
Autoa kannattaa pestä myös kuraisina aikoina, vaikkei se pysykään pitkään puhtaana.

Oli aika, jolloin automaailman upeinta antia oli punainen urheiluauto. Vauhdin huuman toivossa tavallisista tavallisin perheautokin sai autotehtaan maalauslinjalla värikseen punaisen. Nyt suosion harjalla ratsastavat aivan toiset värit.

Näinä päivinä autojen punaisen värin suosio on jäänyt taakse ja on selvässä laskussa. Asia selviää, kun tarkastelee Traficomin tilastoja ensirekisteröidyistä autoista. Punainen oli viidenneksi suosituin uuden auton väri viime vuonna. Niiden osuus ensirekisteröinneistä oli 7,4 prosenttia. Vielä vuonna 2018 ensirekisteröidyistä autoista 11,8 prosenttia oli punaisia.

Hailakka kärkikolmikko

Autoväriskaalan kolme suosituinta ovat taattua suomalaista hailakkuutta. Suosituin väri niin vuonna 2023 kuin vuonna 2018 oli valkoinen.

Tosin hienoista laskua on valkoisenkin suosiossa tapahtunut. Vuonna 2018 ensirekisteröidyistä autoista 27,8 prosenttia oli valkoisia, mutta viime vuonna 25,2 prosenttia, eli valkoisen suosio on kääntynyt hienoiseen laskuun. Harmaa on hieman lisännyt suosiotaan.

Värimaailman nousijat

Selvästi suosiotaan ovat pystyneet kasvattamaan musta ja sininen. Musta on kolmanneksi suosituin ensirekisteröidyn auton väri sekä vuonna 2018 että viime vuonna, mutta muutos on selvä. Vuonna 2018 mustan osuus oli 14,5 prosenttia,  mutta viime vuonna jo 19,6 prosenttia. 

Nousijoihin kuuluu myös sininen, joka on ohittanut punaisen. Muutos vuodesta 2018 viime vuoteen on 0,9 prosenttiyksikköä nousua.

Vaikka prosenteissa tarkasteltuna luvut ovat komeita, ei katukuvassa ole vilisemällä suosiotaan nostaneita värejä. Vuonna 2018 näet ensirekisteröitiin yhteensä 120 499 autoa, kun viime vuonna ensirekisteröintejä oli selvästi vähemmän: 87 508 kappaletta.

Rapa ja väri

Vaaleat värit ovat hieman haastavia tähän aikaan vuodesta. Valkoinen auto näyttää pestyltä vain muutaman kilometrin, mutta säännöllinen pesu on kuitenkin perusteltua auton maalipinnan varjelemisen vuoksi. 

Minkä värisissä autoissa lika näkyy parhaiten? Entä mikä auton väri erityisesti saa linnut kakkimaan auton päälle? Katso yllä olevalta videolta!

Lue myös:

    Uusimmat