Maailman yleisin uuden auton väri on selvitetty – sen valitsee huimat 38 prosenttia kaikista ostajista

Näin Mersuja maalataan Uudenkaupungin autotehtaalla 3:14
Katso videolta, miten Mersuja maalataan Valmet Automotiven autotehtaalla Uudessakaupungissa.

Maali- ja pinnoitejätti Axalta on selvittänyt, mikä on maailman suosituin uuden auton väri.

Suomalaisten suosiossa ovat erityisesti valkoiset, harmaat ja mustat autot – ja juuri tässä nimenomaisessa järjestyksessä. Tämä heijastelee tilannetta myös maailmanlaajuisesti, mutta erojakin löytyy.

Muun muassa henkilö- ja hyötyautoihin pinnoiteratkaisuja valmistava Axalta on laittanut tänäkin vuonna kätensä saveen ja selvittänyt, minkä värisiä autoja maailmalla ostetaan.

Kärkikolmikko ei varsinaisesti yllätä

Voittaja oli päivänselvä, sillä tuoreen raportin mukaan kaikista maailmalla kuluneen vuoden aikana ostetuista uusista autoista huimat 38 prosenttia oli valkoisia. Valkoinen on pitänyt kärkipaikkaa vuodesta 2011 lähtien.

Toiselle sijalle ylsi musta (19 %) ja kolmannelle harmaa (13 %). Tänä vuonna kärkikolmikon ulkopuolelle jäi hopeanharmaa, jonka valitsi vain 10 prosenttia kaikista maailman autonostajista. Tulos on sille alhaisin yli vuosikymmeneen.

Selvityksessä havaittiin, että harmaiden autojen osuus on kasvussa kaikkialla maailmassa. 

Valkoiset, mustat, harmaat ja hopeanharmaat autot hallitsevat myyntitilastoja, sillä 80 prosenttia kaikista uusista autoista ostettiin jossain näistä neljästä väristä.

Maantieteellisiä eroja

Euroopassa harmaa väri nousi hieman yllättäen kaikkein suosituimmaksi. Se on käynyt pitkään kilpailua kärkipaikasta valkoisen kanssa, mutta tänä vuonna kiilasi hiuksenhienosti ohi.

Aasiassa noin puolet kaikista uusista autoista on valkoisia.

Beige ja ruskea jyräävät Venäjällä, jossa niiden myynti oli 12 prosenttia kaikista uusista autoista. Missään muualla maailmassa beiget ja ruskeat autot eivät käy yhtä hyvin kaupaksi.

Miksi valkoinen on niin suosittu?

Valkoisten autojen suosiota selittää ainakin osaltaan se, että se on monella autovalmistajalla ainoa väri, josta ei tarvitse maksaa lisähintaa – tai ainakin ilmaisten joukossa. Mikäli valkoisen rinnalla on muita ilmaisia vaihtoehtoja, ovat ne usein musta, harmaa ja hopeanharmaa.

Tämän lisäksi niin valkoinen kuin kolme muutakin suosituinta väriä ovat neutraaleja valintoja auton jälleenmyyntiarvoa ajatellen.

Lähde: Axalta

Lue myös:

    Uusimmat