Poliisi muistuttaa: Älä toimi näin hälytysajoneuvon lähestyessä

Mikä on pahin virhe, jonka autoilija voi tehdä, kun hälytysajoneuvo lähestyy takaa? 0:27
KATSO MYÖS: Palomestari Joonatan Suosalo Helsingin kaupungin pelastuslaitokselta, mikä on pahin virhe, jonka autoilija voi tehdä, kun hälytysajoneuvo lähestyy.

On erittäin tärkeää huomioida hälytysajoneuvot liikenteessä. 

Poliisilla on joka päivä lukuisia kiireellisiä hälytystehtäviä, joihin ajetaan hälytysajona.

Kohteeseen on tarkoitus päästä mahdollisimmat nopeasti ja turvallisesti. Poliisi muistuttaa tiedotteessa, että kaikkien olisi hyvä tietää, mitä autonkuljettajan, pyöräilijän ja kävelijän pitää tehdä, kun näkee poliisiauton välkkyvät valot. 

Kiireellisen hälytystehtävän taustalla voi olla meneillään oleva väkivallanteko tai sen uhka, onnettomuus tai mahdollisuus saada rikollinen paikan päältä kiinni.

On siis kaikkien yhteinen etu, että poliisi pääsee tehtäväpaikalle mahdollisimman pikaisesti.

– Hälytysajon aikana joudumme poikkeamaan liikennesäännöistä. Kun hälytysajoneuvon hälytyslaitteet eli siniset valot ja hälytysääni ovat päällä, muut tienkäyttäjät ovat tieliikennelain mukaan väistämisvelvollisia, komisario Hannu Kontola muistuttaa tiedotteessa.

Poliisi ei aja suurella nopeudella punaisia valoja päin, risteykseen tai suojatien yli ennen kuin on varmaa, että kaikki ovat havainneet hälytysajoneuvon ja väistävät sitä, kuten säännöt edellyttävät.

Poliisi vetoaa, että liikenteessä olevat pysähtyisivät hyvissä ajoin ennen risteystä, kun he havaitsevat hälytysajoneuvon tulevan.

Poliisilla on oikeus poiketa liikennesäännöistä ilman hälytyslaitteita, jos tehtävä niin edellyttää. Taktisista syistä poliisi välillä toimiikin näin. Tässä tapauksessa muille tienkäyttäjille ei synny väistämisvelvollisuutta ja poliisin on noudatettava tällöin aivan erityistä varovaisuutta.

Älä toimi näin, kun hälytysajoneuvo lähestyy

Hälytysajoneuvon perille pääsemistä voivat myös muut tienkäyttäjät jouduttaa. Mikäli näkee peileistä lähestyvän hälytysajoneuvon, niin voi laittaa auton hätävilkut päälle. Tällöin viranomainen tietää, että hänet on havaittu.

Kontolan mukaan pahimmat virheet, jotka voi tehdä, kun havaitsee hälytysajoneuvon lähestyvän, ovat äkkinäiset ja ennalta arvaamattomat liikkeet.

Ei saa jarruttaa voimakkaasti tai tehdä äkkinäisiä kaistanvaihtoja. Kannattaa vain jatkaa ajamista tavallisesti.

– Poliisi ohittaa sinut kyllä, kun havaitsee sopivan ohituspaikan. Bussipysäkille, jalkakäytävälle tai pientareelle voi siirtyä, mikäli sen pystyy tekemään turvallisesti. Jos takana oleva hälytysajoneuvo ei mahdu ohittamaan ja risteysalue on varmasti täysin tyhjä, voi myös punaisia päin hyvin varovasti ajaa, Kontola kertoo.

Mitä pitää muistaa, jos ajaa päin punaisia hälytysajoneuvoa väistääkseen? Juttu jatkuu videon alla.

Missä tilanteessa autoilija saa ajaa päin punaisia? 0:35
Palomestari Joonatan Suosalo Helsingin kaupungin pelastuslaitokselta vieraili Viiden jälkeen -ohjelmassa. Videolla Suosalo kertoo, mitä pitää muistaa, jos hälytysajoneuvoa väistääkseen ajaa punaisia päin.

Taajamassa jalankulkijoiden kannattaa pysähtyä ja mennä hieman kauemmaksi suojatiestä tai ajoradan reunasta. 

Hälytysajoneuvoon voi ottaa myös katsekontaktin. Tällöin hälytysajoneuvon kuljettaja tietää tulleensa havaituksi. Jalankulkijoiden kannattaa varoittaa myös toisiaan kaiken varalta.

Väistä rauhallisesti

Mikäli kaistoja on useita ja ajosuunnat on erotettu keskikaiteella, niin tällöin hälytysajoneuvo ohittaa muut vasemmanpuoleista ajokaistaa käyttäen. Kun havaitset tällaisessa tilanteessa hälytysajoneuvon takanasi, siirry rauhallisesti ja vilkkua käyttäen oikeanpuoleiselle kaistalle. Tässäkin tilanteessa on tärkeää välttää äkkinäisiä liikkeitä.

Moottoritien ruuhkassa hälytysajoneuvo ajaa tavallisesti hiljaisella nopeudella keskellä tietä. Tällöin ohituskaistaa ajavat siirtyvät vasemmalle pientareelle ja oikella kaistalla ajavat oikealle pientareelle niin, että hälytysajoneuvo sopii ajamaan keskeltä ohitse.

Moottoripyöräpoliisit saattavat turvallisuussyistä ajaa hälytysajoa ruuhkassa myös oikeanpuoleisella pientareella.

Katso myös: Jalankulkija, älä toimi näin hälytysajoneuvon ajaessa kohdalle! Poliisin video näyttää varoittavan esimerkin

Hälytysajossa ollut poliisiauto joutui hidastamaan jalankulkijan vuoksi – video näyttää, kuinka ei tule toimia 0:25
Videolla näkyy, kuinka suojatietä ylittämässä oleva jalankulkija ei välitä hälytysajossa olevasta poliisiautosta, joka joutuu hidastamaan. Poliisi muistuttaa, että tienkäyttäjän on annettava hälytysääni- ja -valomerkkejä antavalle hälytysajoneuvolle esteetön kulku.

Lähde: Poliisi

Lue myös:

    Uusimmat