Valkoposkien haittoja yritetään ehkäistä aidoilla - kaupunki ehdottaa kakkatalkoita

Valkoposkihanhien poikasmäärä romahti 2:05

Valkoposkihanhien määrä pääkaupunkiseudulla on hieman vähentynyt. Tänä vuonna poikastuotto oli erityisen huono ja poikasten määrä lähes puolittui viime vuodesta. Helsingissä etsitään jatkuvasti keinoja hanhien aiheuttamien ongelmien vähentämiseen. Tänä kesänä Arabianrannassa on kokeiltu hanhiaitoja.

Helsingin Arabianrantaan on rakennettu hanhiaita estämään lintujen pääsyä puistoalueelle. Kun lentokyvyttömät poikaset eivät pääse aidan yli, emotkin pysyvät rannalla. Asukkaiden mukaan aita myös toimii.

– Ainakin mitä minä olen seurannut sitä - ja tarkkaan olen seurannut - ja kyllä se toimii. Se ei myöskään ole linnuille millään tavalla vahingoksi, kiittelee Arabianrannassa ulkoileva Per-Olof Sandqvist.

Aitoja saattaa tulla lisää

Tutkimus aidan vaikutuksista on kesken. Kun tulokset valmistuvat loppuvuodesta, kaupunki päättää, rakennetaanko hanhiaitoja lisää.

– Keinot ovat vähissä valkoposkihanhien haittojen vähentämiseksi ja sen takia olemme mukana yliopiston aitatutkimuksessa. Jos aidat toimivat, niitä voisi rakentaa puistoihin, jotka rajoittuvat merenrantaan. Kaivopuisto voisi esimerkiksi olla sopiva paikka, arvelee Helsingin rakennusviraston metsävastaava Vesa Koskikallio.

Lintuasiantuntijan mielestä aitoja on hyvä kokeilla, mutta ne pitäisi rakentaa yhtenäisemmiksi.

– Silloin sen pitäisi olla yhtenäinen siinä vesirajassa ja nyt tässä kokeilussa täällä on aika paljon aukkoja eivätkä aidat ole yhtenäisiä. Hanhien on helppo kiertää ne, toteaa Suomen ympäristökeskuksen vanhempi tutkija Markku Mikkola-Roos.

Tuoreiden laskentatietojen mukaan pääkaupunkiseudulla on nyt noin 5700 valkoposkihanhea. Laskua viime vuodesta on neljä prosenttia. Poikasvuosi oli poikkeuksellisen huono - poikasmäärä lähes puolittui viime vuodesta. Poikasia saalistavat merikotkat, lokit ja cityketut.

Hanhet kiusaavat Viikin koetilalla

Helsingin yliopiston Viikin koetilalla valkoposkista on saatu jo tarpeeksi.

– Ne tietysti syövät tuota meidän satoa, nurmea ja viljan orasta, ja etenkin syksyllä ne iskeytyvät noihin syysviljakasvustoihin, kertoo koetilan johtaja Miika Kahelin.

Tilalla on kokeiltu erilaisia pelottimia, mutta ilman tulosta. Järeämpään häirintään ole saatu lupia.

– Haimme lupaa ampua kolme noin lintua viikossa pelotteeksi, mutta ELY-keskus ei sitä myöntänyt. Kaikkien oikeusasteiden jälkeen Korkein hallinto-oikeus eväsi luvan. Vahvassa harkinnassa on, että valitamme vielä EY-tuomioistuimeen, kertoo Kahelin.

Osa tutkimuksista on jouduttu siirtämään muualle.

– Syysviljakokeita ei kannata meidän pelloilla tehdä, niitä on jo viety muualle. Tutkijan monen vuoden työ voi mennä hukkaan hanhien takia, pahoittelee Kahelin.

Ulosteiden siivous avuksi

Lintuasiantuntija uskoo, että puistoalueilla hanhiongelmia voitaisiin ratkaista tehostamalla ulosteiden siivousta.

– Onhan se näyttävä lintu ja turistit ovat niistä innoissaan. Jos saataisiin paremmin putsattua nurmikoita ja jalkakäytäviä, uskoisin, että yhteiselo onnistuisi, ehdottaa Markku Mikkola-Roos.

Kaupunki toivoo kansalaisilta talkooapua ulosteiden siivoamiseen.

– Siivouksen lisääminen on rahakysymys. Kaupunki voisi tarjota siivousvälineet, jos joku talkooporukka innostuisi siivoamaan ulosteita joltakin puistoalueelta. Esimerkiksi vaikka jumpparyhmä voisi pitää talkoilla jumppanurmikkonsa puhtaana, esittää Vesa Koskikallio.

 

Lue myös:

    Uusimmat