Toivo kiertää Suomea liftaamalla – ilman rahaa ja kännykkää

Keikkaileva muusikko Toivo Susi toteutti muutama vuosi sitten haaveensa kiertää Suomea liftaamalla. Harrastuksesta tuli pian elämäntapa.

– Homman ydin on se, että pääsee kokemaan pieniä juttuja ja aitoa inhimillisyyttä tässä kiireisessä yhteiskunnassa, Toivo Susi sanoo.

Liftaamisessa Toivoa viehättää päämäärättömyys. Sitä hän ei ole päässyt vielä täysin toteuttamaan, koska täysin vapaata aikaa ei koskaan ole. Välillä on palattava arkeen ja tietylle paikkakunnalle.

Vapaa-aikanaan hän saattaa lähteä kävelemään alueille, missä ei ole ennen käynyt. Mieluiten hän kiertelee pikkukylissä.

Liftaamista varten ei kuitenkaan tarvitse ottaa lomaa, vaan Toivo harrastaa sitä muun muassa keikkamatkoilla. Vaikka keikkapaikalle on menty bändin kanssa yhtä matkaa, Toivo saattaa palata kotiin omin neuvoin.

– Sanon vain kavereille, että viekää minun romuni kotiin.

Kitara on ehdoton matkakumppani

Ajatus Suomen kiertämisestä liftaamalla kyti monta vuotta. Vuonna 2005 Toivo toteutti ensimmäisen reissun ystävänsä kanssa. Nykyään hän haluaa tehdä vaelluksensa yksin ja olla omien ajatustensa kanssa.

Raha, kännykkä ja kamera, jotka ovat matkailijoiden tärkeimmät varusteet, jäävät yleensä kotiin. Riittää, kun panee jalkaan hyvät kengät ja ottaa kitaran ja riippukeinun mukaan. Ja kesämakuupussi on ehdoton, kun joutuu nukkumaan taivasalla.

– Eräänä yönä oli vain neljä astetta lämmintä. Ilman makuupussia olisi jäänyt nukkumiset nukkumatta, Toivo toteaa.

Kitara on ehdoton matkakumppani, sillä ihmiset suhtautuvat kitaransoittajaan avoimemmin. Joskus on riittänyt pienikin luritus, ja ihmiset ovat kutsuneet yöksi mökilleen.

– Yleensä keskustelu etenee ruokaan ja ihmiset pyytävät mökilleen tai veneelleen syömään.

Sehän sopii matkaajalle, jolla on vain vesipullo, pähkinöitä ja rusinoita repussa. Jos päivällistarjoukset ovat olleet vähissä, katusoitolla voi tienata ruokaroposet.

Kaikenlaisia ihmisiä

Kuka uskaltaa ottaa liftarin kyytiin? Toivo arvelee, että ihminen, joka luottaa itseensä. Sellainen, jolla on auttamisen halu ja jota itseään on autettu.

– Olen kyllä ihmetellyt, miten minä pääsen kyytiin, kun minulla on parta ja olen hampuusin näköinen, Toivo kummastelee.

Kierrettyään ympäri Suomea hän on huomannut, että Itä-Suomessa on sellaista porukkaa, joka pelastaa herkästi liftarin tien varresta. Pääkaupunkiseudulla taas on vaikea saada kyytiä. Kaikilla on kiire, ja alueella on paljon moottoriteitä.

Toivo ottaa vastavuoroisesti itse liftareita kyytiin. Ollessaan liikkeellä keikkabussilla hän poimi kyytiin liettualaisen. Rahaton reissaaja oli ihmeissään, kun hänelle kerrottiin, ettei kyyti maksa mitään.

Matkat ovat pääasiassa iloisia, ja usein kyyditsijänä on jokin seurue. Aina ei välttämättä edes tiedä, mikä on seuraava pysäkki. Viime kesältä on jäänyt mieleen hieman vakavampi liftauskerta.

– Kuskina oli naisihminen, joka oli kuolemansairas. Hänen kanssaan puhuttiin siitä, mitkä asiat elämässä oikeasti merkkaavat, Toivo muistelee.

Aihetta lauluun

Toivo on liftannut vain Suomessa, eikä hän kovasti ulkomaille haikailekaan.

– Olen löytänyt jatkuvasti jotain uutta Suomesta. Ja musiikkini on suomalaista, joten on loogista reissata täällä, hän perustelee.

Elämässä jumittuu helposti pieneen ympyrään, ja laulut alkavat toistaa itseään. Kun Toivo pääsee kokemaan asioita oikeasti, hänellä on enemmän sanottavaa musiikissaan.

– Kun kuulee surullisia tarinoita ja vahvoja tunteita, niistä on pakko tehdä lauluja.

Lappiin Toivo haluaisi lähteä vielä haahuilemaan. Siellä liftaaminen olisi haastavaa, koska etäisyydet ovat pitkät ja ihmisiä on vähän.

Liftaaminen mahdollistaa pääsyn sellaisiin paikkoihin, joihin ei itse eksyisi. Toivo ei ole yleensä lähtenyt syrjäisiin paikkoihin, koska ei ole varma, miten sieltä pääsee pois.

– Se on ollut virhe. Nykyään lähden paljon nopeammalla päätöksellä ja melkein minne vaan.

Nykyajan elämä on kiivastahtista. Ihmiset haalivat itselleen enemmän ja enemmän, ja kaikki on sähköistä.

– Näiden asioiden nollaaminen tuo sitä uudenlaista, tai oikeastaan vanhanaikaista, rauhaa, Toivo toteaa.

Studio55.fi/Anette Lehmusruusu


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55.fi etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä tarinasi lomakkeen kautta tai sähköpostilla osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja