Puistattavaa uhkailua perhettä kohtaan, kotimaa painosti luovuttamaan – Maailmanmestari murtui kesken kisojen: "Näin pelon hänen silmissään"

Iranin Saeid Mollaein ja Israelin Sagi Mukin oli tarkoitus tehdä historiaa, kun he olisivat kohdanneet judon MM-finaalissa. Iranin urheilijoita on jo vuosia kielletty kilpailemasta Israelin urheilijoita vastaan. Loukkaantumisia on keksitty ja otteluita luovutettu, kun iranilaisia on käsketty murskaamaan omat unelmansa.

Kansainvälinen judoliitto IJF oli saanut toukokuussa Iranin olympiakomitealta kirjeen, jossa se totesi kunnioittavansa syrjintää vastustavaa periaatetta. 

Mollaei oli kohtaamassa olympiavoittajan Venäjän Khasan Khalmurzaevin, kun hänen valmentajansa sai puhelun kotimaasta. Puhelimessa oli Iranin urheiluministeri Davar Zani, joka käski Mollaeita vetäytymään kilpailusta välttääkseen mahdollisen kilpailun Iranin ja Israelin välillä. Puhelussa Mollaeita ja hänen perhettään uhkailtiin. Hän romahti ja murtui kyyneliin. 

– Vietin päivän hänen kanssaan. Saatoin hänet kaikkialle ja autoin häntä kääntämisessä. Näin pelon hänen silmissään ja kauhun siitä, ettei hän voi vaikuttaa seurauksiin, jotka hän joutuu kohtaamaan. Hän oli todella avuton. On kauheaa todistaa tällaista. Tällaiset ovat tilanteita, jota ei pitäisi tapahtua urheilijoille eikä kenelle muullekaan, kertoo IJF:n johtokunnan jäsenen Gerard Benonen avustaja Abdullo Muradov.

IJF:n puheenjohtaja Marius Vizer antoi Mollaeille tukensa ja sanoi, että hänen täytyy tehdä nyt elämänsä tärkein päätös. Hän voisi joko totella ja palata kotimaahansa tai taistella vapauden ja arvokkuuden puolesta. Mollaei teki päätöksensä ja riensi kohtaamaan olympiavoittajan. Hän eteni ottelusta jatkoon ja eteni lopulta välieriin. Iranin viranomaisille tämä oli liikaa, ja hän oli saanut useita painostavia puheluita. 

Sen lisäksi yksi maan delegaatti tunkeutui urheilijoiden lämmittelyalueelle ja esitti Mollaeille uhkauksia. Hänen valmentajansa sai jälleen uuden puhelun. Tällä kertaa linjan toisessa päässä oli Iranin olympiakomitean puheenjohtaja Reza Salehi Amiri. Hän kertoi, että valtion turvallisuusjoukot olivat Mollaein vanhempien luona. Iranilaisurheilijan ystävät laittoivat viestiä hänelle, että ihmisiä oli tullut hänen kotiinsa ja käskenyt hänen isäänsä kertomaan pojalle, että tämän tulee seurata lakia tai siitä voi seurata vaikeuksia.

"Pelkään mitä minulle tai perheelleni voisi sattua"

Välierissä Mollaei kärsi tappion paineen musertamana ja hän kertoi, ettei pystynyt kilpailemaan normaalilla tasolla. 

– Olisin voinut olla maailmanmestari. Olen harjoitellut ja uhrannut paljon. Tänään voitin olympiavoittajan, olympiamitalistin ja muita vastustajia. Voitin heidät kaikki. Unelmoin tänään jopa MM-kullasta. Se ei kuitenkaan ollut kohtaloni. En voinut kilpailla kotimaan lain vuoksi ja pelkäsin minulle sekä perheelleni tulevia seurauksia, Mollaei kertoi.

– Iranin olympiakomitea ja urheiluministeri kertoivat minulle, että en saisi kilpailla, että minun pitäisi totella lakia. Olen taistelija ja haluan kilpailla siellä missä voin. Asun maassa, jossa laki kieltää sen minulta. Meillä ei ole vaihtoehtoja. Kaikkien urheilijoiden tulee noudattaa sitä. Kaiken, jonka tein tänään, oli minun uutta elämääni varten, Mollaei jatkoi.

Maailmanmestaruuden vuonna 2018 voittanut Mollaei kiitti puheenjohtaja Vizeriä, joka lupasi hänelle, että aikoo auttaa tätä, jotta hän pääsee olympialaisiin. 

– Jotta unelmani toteutuisi ja minusta tulisi olympiavoittaja. Tarvitsen apua. Vaikka maani viranomaiset sanoivat minulle, että voin mennä takaisin ilman ongelmia, olen silti peloissani. Pelkään, mitä minulle ja perheelleni voisi sattua, Mollaei sanoi.

– Puheenjohtaja Vizer lupasi minulle, että voin jatkaa kilpailemista. Olen urheilija, en poliitikko, enkä ole koskaan ollut mukana politiikassa. Olin eksyksissä ja peloissani, Mollaei päätti.

IJF vahvisti, että Mollaei on matkustanut Saksaan ja hakenut sieltä turvapaikkaa. 

Lähteet: cnn.com, ijf.org 

Lue myös:

    Uusimmat