Puhutko kuin kuuroille korville? Puhelimen selailija ei tutkitusti kuule sinua

Tuoreen tutkimuksen mukaan puhelinta selaileva henkilö ei pysty huomioimaan, mitä ympärillä tapahtuu. 

Ystäväsi selailee puhelintaan, eikä tunnu lainkaan kuuntelevan, mitä olet sanomassa. Kuulostaako tutulta?

Uuden tutkimuksen mukaan ihminen, joka keskittyy visuaalisesti johonkin tehtävään, ei pysty kuulemaan mitä ympärillä puhutaan.

Syy löytyy aivoista. Näkö- ja kuulohavainnot rekisteröidään samassa osassa aivoja, jolloin kuunteleminen ja visuaalisten havaintojen tekeminen on mahdotonta.

Tiedejulkaisu Journal of Neurosciencessä julkaistu selvitys kertoo, ettei puhelinta käyttävien henkilöiden käytöstä kannata ottaa henkilökohtaisesti. Vaikka saatat luulla, että puhelinta selailevaa ystävääsi ei kiinnosta kuulumisesi, se ei ole totta. Hän ei vain yksinkertaisesti kuule sinua.

Jos haluat kuunnella, laita puhelin pois! 

Mitä vaativammasta visuaalisesta tehtävästä on kyse, sitä epätodennäköisemmin henkilö kuulee, mitä sinulla on sanottavaa. Tietoa voidaan yleistää myös moneen muuhun asiaan.  

Tämä on esimerkiksi syy siihen, miksi kirjaa junassa lukevat saattavat ajaa pysäkkinsä ohi, tai miksi lääkärit tarvitsevat monitoreja ja hoitajia potilaan tilan seurantaan keskittymistä vaativan leikkauksen aikana.

Kyky sulkea äänet keskittyessämme tehtävään on itse asiassa voimavara, jonka tarkoituksena on auttaa ihmisiä toimimaan järkevästi. Aivot eivät siis pysty käsittelemään kahta asiaa yhtä aikaa, vaan siirtyvät sen sijaan tehtävästä toiseen.

Tämän hyväksyminen voi tuottaa vaikeuksia nykyajan kiireisille ihmisille, jotka toivoisivat pystyvänsä hoitamaan lukuisia tehtäviä samanaikaisesti.

Jos siis haluat osoittaa rakkaallesi tai ystävällesi, että kuuntelet, ainoa vaihtoehto on laittaa puhelin pois. 

Lähde: Today

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja