Puhemies Halla-aho: Olen valmis keskeyttämään istuntotauon, jos eduskunta sitä tahtoo – "Enemmistön kanta on eduskunnan kanta"

Näin Halla-aho vastaa opposition vaatimukseen eduskunnan istuntotauon keskeyttämisestä 3:29
Näin Halla-aho vastaa opposition vaatimukseen eduskunnan istuntotauon keskeyttämisestä.

Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho (ps.) sanoo harkitsevansa eduskunnan kutsumista koolle. 

Tänään aamulla koko oppositio vaati yhteisessä kirjeessään eduskunnan istuntotauon keskeyttämistä hallituksen viimeaikaisten kohujen vuoksi. 

Halla-aho vahvistaa MTV Uutisille, että opposition vaatimus on tullut perille. 

– Olen saanut tänään muodollisen kirjeen, jonka ovat allekirjoittaneet oppositiota edustavien puolueiden eduskuntaryhmien puheenjohtajat, Halla-aho sanoo. 

Halla-aho sanoo harkitsevansa opposition vaatimusta. Jo edellisinä päivinä oppositiosta on vaadittu istuntotauon keskeyttämistä esimerkiksi Twitterissä. 

– Kun se on asianmukaisia reittejä pitkin toimitettu, niin otan sen harkintaan. Itse olen toki puhemiehenä valmis keskeyttämään istuntotauon ja kutsumaan eduskunnan koolle, jos eduskunta sitä tahtoo. 

"Poikkeuksellinen toimenpide"

Puhemies kertoo parhaillaan käyvänsä keskusteluja parlamentaarista enemmistöä edustavien eduskuntaryhmien, eli käytännössä hallituspuolueiden, ja eduskunnan pääsihteerin kanssa. 

– Istuntotauon keskeyttäminen on hyvin poikkeuksellinen toimenpide. Tämänhetkisen tietoni mukaan aloite istuntotauon keskeyttämiseen, kun se on toteutettu, on aina tullut hallitukselta. Ja se on liittynyt tilanteisiin, jossa on tarvittu kiireellisesti eduskunnan kanta johonkin kysymykseen. 

Puoli yhdentoista aikaan aamupäivällä Halla-aho kertoi saavansa lisätietoa historiallisista ennakkotapauksista pikapuoliin. 

– Opposition taholta pyyntöjä (keskeyttää istuntotauko) on ollut hyvin harvoin. Ainoa tiedossani oleva on vuodelta 2020, jolloin silloinen pääoppositiopuolue perussuomalaiset pyysi istuntotauon keskeyttämistä koronaelpymispaketin vuoksi, mutta hallituspuolueet eivät katsoneet tätä silloin tarpeelliseksi. 

Halla-aho ei kerro aikataulua

Halla-aho sanoo vallitsevan käytännön olevan hänen keskeisin ohjenuoransa, kun hän tekee päätöstä asiassa. 

Halla-aho ei kerro, millainen aikataulu hänen harkinnallaan on. 

– Eduskunta toimii enemmistön tahdon mukaisesti. Eduskunnan enemmistön kanta on eduskunnan kanta myös tällaisissa prosessuaalisissa kysymyksissä, Halla-aho sanoo. 

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman sanoi MTV:n Huomenta Suomessa, että olisi kummallista, jos eduskunnalla ei olisi mahdollisuutta tässä tilanteessa päästä arvioimaan hallitusta ja sen toimintakykyä. 

– Eduskunnalla on koska tahansa mahdollisuus arvioida hallitusta ja tehdä epäluottamusesityksiä, kun eduskunta on koolla. Tässä ei keskustella lainkaan hallituksen tai yksittäisten ministerien luottamuskysymyksestä vaan istuntotauon keskeyttämisestä, joka on hyvin poikkeuksellinen toimenpide, Halla-aho vastaa Lindtmanille. 

Koko oppositio vaatii Halla-ahoa kutsumaan eduskunnan koolle: Näin SDP:n Antti Lindtman perustelee vaatimusta 5:04
Koko oppositio vaatii Halla-ahoa kutsumaan eduskunnan koolle: Näin SDP:n Antti Lindtman perustelee vaatimusta

Lue myös:

    Uusimmat