Valtio-opin professori: Rydmanin tapaus korostaa tarvetta eduskunnan kokoontumiseen kesken kesätauon

Rikosoikeuden professori Matti Tolvanen arvioi, onko Rydmanin Helsingin Sanomien julkaisemissa yksityisviestien julkaisussa tapahtunut rikosta 3:17
Rikosoikeuden professori Matti Tolvanen arvioi MTV Uutiset Livelle, onko Rydmanin Helsingin Sanomien julkaisemien yksityisviestien julkaisussa tapahtunut rikosta.

Tapio Raunion mielestä eduskunnan istuntotaukojen pituutta on tarkasteltava kriittisesti.

Elinkeinoministeri Wille Rydmanin (ps.) kirjoituksista noussut keskustelu korostaa tarvetta eduskunnan kokoontumiseen kesken kesätauon, sanoo Tampereen yliopiston valtio-opin professori Tapio Raunio.

Helsingin Sanomat uutisoi torstaina Rydmanin seurustelukumppanilleen lähettämistä rasistista kieltä sisältävistä viesteistä. Rydman oli lähettänyt viestejä vuonna 2016 ollessaan kokoomuksen kansanedustaja, perustuslakivaliokunnan ja hallintovaliokunnan jäsen.

Pääministeri Petteri Orpon (kok.) hallitus on joutunut alkutaipaleellaan setvimään toistuvia perussuomalaisiin ministereihin liittyviä rasismikohuja. Eduskunta ei ole kuitenkaan päässyt keskustelemaan aiheesta kesäkuun lopun jälkeen. Eduskunta jäi tuolloin istuntotauolle, joka jatkuu syyskuun alkuun.

Raunion mukaan rasismikohut ja niiden aiheuttama hallituksen rivien rakoilu on mittasuhteiltaan siinä määrin iso asia, että eduskunnan pitäisi ehdottomasti kokoontua keskustelemaan siitä.

– Nyt hallitus pelaa tässä aikaa ja toivoo, että kohu olisi hiljentynyt syyskuun alkuun mennessä. Demokratian kannalta tällainen ei ole selkärankaista toimintaa, Raunio sanoo STT:lle.

Liian pitkä kesäloma?

Raunio peräänkuuluttaa vuoropuhelua viimeviikkoina esiin nousseista rasistisista kirjoituksista. Hänen mukaansa on demokratian kannalta ongelmallista, että kohujen myrskynsilmässä olevat ministerit vain viestivät asiasta yksisuuntaisesti sosiaalisessa mediassa tai blogikirjoituksissaan.

– Keskeisin politiikan vuoropuhelun näyttämö Suomessa on eduskunnan täysistunto. On hyvin ongelmallista, että eduskunta ei tällaisessa tilanteessa kokoonnu keskustelemaan näistä asioista. Tästä näkökulmasta kansanedustajien kesäloma on kohtuuttoman pitkä, Raunio sanoo.

Raunion mukaan kansanedustajien yli kahden kuukauden mittaista kesälomaa on tarkasteltava kriittisesti, etenkin kun eduskunnalla on myös talvella yli kuukauden mittainen istuntotauko. Kun eduskunta on politiikanteon keskeisin foorumi, asioiden eteneminen pysähtyy pitkiksi ajoiksi sekä kesällä että talvella.

– En missään tapauksessa syytä kansanedustajia minkäänlaisesta laiskuudesta. Poliitikot tekevät tutkitusti pitkiä työpäiviä. Mutta istuntotaukoja on tarkasteltava kriittisesti sekä kesän että talven osalta, Raunio sanoo.

Oppositiopuolueet pyysivät kaksi viikkoa sitten puhemies Jussi Halla-ahoa (ps.) keskeyttämään istuntotauon ja kutsumaan eduskunnan koolle käsittelemään muun muassa hallituksen luottamusta sekä toimintakykyä. Pyyntö liittyi perussuomalaisten puheenjohtajan, valtiovarainministeri Riikka Purran (ps.) vanhoihin nettikirjoituksiin ja niiden herättämään julkiseen keskusteluun. Halla-aho ei istuntotaukoa keskeyttänyt.

Halla-ahon mukaan istuntotauon keskeyttäminen on ennakkotapausten valossa hyvin harvinainen toimenpide, jonka kynnys on korkea. Halla-aho muistutti myös, että eduskuntaa ei ole koskaan kutsuttu koolle istuntotauon aikana opposition aloitteesta.

Juttu jatkuu videon jälkeen. 

Poliitikolla yksityisyydensuoja on pienempi 1:18
Poliitikoilla yksityisyydensuoja on suurempi.

Luottamus pohjalukemissa

Perussuomalaisten ministerien rasismikohut ovat nakertaneet erityisesti hallituskumppani RKP:n hallitusintoa. Ruotsalaisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Otto Andersson sanoi perjantaina STT:lle odottaneensa, että Rydman olisi selkeäsanaisesti ja yksiselitteisesti irtisanoutunut kirjoituksistaan ja pyytänyt niitä anteeksi, mutta niin ei tapahtunut.

Anderssonin mukaan Rydmanin kielenkäyttö oli järkyttävää ja todella epäasiallista. Hän kuvaili hallituksen tilannetta RKP:n näkökulmasta hyvin vakavaksi, ja hänen mukaansa oli täysin selvää, että Rydmanin julkitulleet viestit eivät tilannetta paranna.

Anderssonin mukaan eduskuntaryhmä käy elokuussa läpi "kaikkia kesän aikana esiin tulleita asioita" ja myös tuoreinta kohua.

Myös Raunio arvioi hallituksen sisäisen tilan kehnoksi.

– Toimivan hallitusyhteistyön perusta on luottamus eli luottamus pääministeriin ja luottamus koalitiokumppaneiden kesken. Kyllähän tämä luottamus tuntuu olevan nyt aivan pohjalukemissa. Ja jokainen tällainen kohu vain huonontaa tilannetta, Raunio arvioi.

Saako media julkaista kansanedustajan yksityisviestejä? Katso rikosoikeuden professori Matti Tolvasen MTV Uutisille antama haastattelu:

Saako poliitikon yksityisviestejä julkaista? Rikosoikeuden professori Matti Tolvanen vastaa 11:43
Rikosoikeuden professori kommentoi Rydman-tapausta MTV Uutisille

Lue myös:

    Uusimmat