Koko oppositio vaatii Halla-ahoa kutsumaan eduskunnan koolle – näin SDP:n Lindtman perustelee

Koko oppositio vaatii Halla-ahoa kutsumaan eduskunnan koolle: Näin SDP:n Antti Lindtman perustelee vaatimusta 5:04
Koko oppositio vaatii Halla-ahoa kutsumaan eduskunnan koolle: Näin SDP:n Antti Lindtman perustelee vaatimusta

Koko oppositio vaatii eduskunnan puhemiehelle Jussi Halla-aholle (ps.) lähettämässään kirjeessään häntä kutsumaan eduskunnan koolle istuntotauolta.

Vaatimuksella istuntotauon keskeyttämisestä ja eduskunnan koolle kutsumisesta, oppositio haluaa päästä käsittelemään "pääministerin ilmoitusta, jonka aiheina on hallituksen ministereiden kannanotot ja luottamus sekä koko hallituksen toimintakyky". 

Pääministerin ilmoituksesta ei automaattisesti seuraa äänestystä hallituksen luottamuksesta. Oppositio voi halutessaan kuitenkin tehdä samassa yhteydessä välikysymysesityksen.

Oppositio täsmentää kirjeessään vielä, että "on tärkeää, että tässä tilanteessa eduskunta saa suoraan tietoa hallitukseen kannanotoista sekä linjasta ja eduskunta pääsee ilmaisemaan oman käsityksen näistä asioista". 

Orpon hallitus ja sen toiminta on ollut poikkeuksellisen laajan arvostelun kohteena niin kotimaassa, mutta myös nyt kansainvälisesti. Ministereiden kannanotot ovat aiheuttaneet poikkeuksellisen laajan kansainvälisen keskustelun, jossa myös Suomen vakiintunut linja ihmisten yhdenvertaisuuden kunnioittamisesta on asettunut kyseenalaiseksi, SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman kertoo MTV Uutisille. 

Lindtman sanoo, että "on selvää, että tällä keskustelulla on myös merkittäviä taloudellisia vaikutuksia". 

– Ja kaikki tämä on tapahtunut sen jälkeen, kun eduskunta käsitteli hallituksen ohjelmaa ja äänesti hallituksen luottamuksesta. Tässä tilanteessa on tärkeää, että eduskunta saa selvityksen hallitukselta tapahtuneesta, pääsee kuulemaan ministeri Purran selvityksen ja pääsee sen jälkeen keskustelemaan ja arvioimaan tilannetta. 

Haluaako oppositio esittää epäluottamusta tietyille ministereille vai koko hallitukselle? 

– Vaatimuksemme on, että ensin eduskunta kutsutaan koolle, jotta kuullaan hallituksen selvitys, jotta sen jälkeen voidaan esittää kysymyksiä Purralle ja kuulla, mikä hänen käsityksensä on. Tämän käsittelyn jälkeen oppositiolla on sitten mahdollisuus arvioida ja tarvittaessa käyttää keinoja luottamuksen mittaamiseksi. 

– Olisi peräti kummallista, jos tällaisessa tilanteessa hallitus, pääministeri ja ministeri Purra ei näitä käsityksiään avaisi eduskunnalle. Olisi myös kummallista, jos eduskunnalla ei olisi mahdollisuutta tässä tilanteessa päästä arvioimaan hallitusta ja sen toimintakykyä.

Miksi juuri nyt? 

– Valmistelimme yhdessä oppositioryhmien kanssa - halusimme koota koko opposition yhteisen kirjeen ja vaatimuksen taakse. Halusimme tehdä tästä viralliset päätökset.

Uskotko, että kirje saa Halla-ahon kutsumaan eduskunnan koolle?

– Toivomme todela, että puhemies Halla-aho kunnioittaa parlamentarismia ja kutsuu eduskunnan tässä tilanteessa koolle. 

Lue opposition kirje kokonaisuudessaan jutun lopusta.

Vielä eilen torstaina Keskustan ja vihreiden eduskuntaryhmät kokoontuivat pohtimaan, aikovatko ne lähestyä suoraan puhemies Jussi Halla-ahoa (ps.) toivoakseen eduskunnan koolle kutsumista.

Myöhään torstai-illalla keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen kirjoitti Twitterissä, että keskustan eduskuntaryhmä esittää istuntotauon keskeyttämistä.

Kurvinen kirjoitti tviitissään hallituksen luottamukseen ja toimintakykyyn liittyen, että "tilanne on vakava".

– Keskustan eduskuntaryhmä esittää, että istuntotauko keskeytetään, Kurvinen kirjoittaa päivityksessään.

Kurvisen mielestä eduskunnan pitää ylimpänä valtioelimenä päästä arvioimaan hallituksen luottamusta ja hallituksen toimintakykyä valtiovarainministeri Riikka Purraan (ps.) liittyvän rasismikohun osalta.

Kurvisen ilmoituksen jälkeen kaikki oppositiopuolueet ovat ilmaisseet eri medioissa, että istuntotauko pitäisi keskeyttää.

Oppositioryhmien yhteinen kirje puhemies Jussi Halla-aholle:

"Orpon hallitus ja sen toiminta on ollut poikkeuksellisen laajan arvostelun kohteena niin kotimaassa kuin kansainvälisesti hallituksen aiheuttaman rasismikeskustelun johdosta.

Tämän vuoksi esitämme, että puhemies keskeyttää istuntotauon ja kutsuu eduskunnan koolle käsittelemään pääministerin ilmoitusta, jonka aiheena on hallituksen ministereiden kannanotot ja luottamus sekä koko hallituksen toimintakyky.

Orpon hallituksen ministereiden kannanotot ovat aiheuttaneet myös poikkeuksellisen laajan kansainvälisen keskustelun, jossa Suomen vakiintunut linja ihmisten yhdenvertaisuuden kunnioittamisesta on asetettu kyseenalaiseksi ja josta keskustelusta aiheutuu Suomelle huomattavaa mainehaittaa.

On selvää, että tällä keskustelulla on myös merkittäviä taloudellisia vaikutuksia, josta useat elinkeinoelämän edustajat ovat jo varoittaneet.

Hallituksen ohjelmaa koskeneen tiedonantokeskustelun jälkeen on tullut runsaasti uutta tietoa, jota ei ollut käytettävissä 28.6.2023, jolloin hallituksen luottamuksesta äänestettiin.

On tärkeää, että tässä tilanteessa eduskunta saa suoraan tietoa hallituksen kannanotoista sekä linjasta ja eduskunta pääse ilmaisemaan oman käsityksen näistä asioista. Siksi toivomme, että puhemies kunnioittaa parlamentarismia ja kutsuu eduskunnan pikaisesti koolle."

Kirjeen ovat allekirjoittaneet Liike Nytin Harry Harkimo, SDP:n Antti Lindtman, Keskustan Antti Kurvinen, Vihreiden Atte Harjanne ja Vasemmistoliiton Jussi Saramo.

Lue myös:

    Uusimmat