Puhemies Anu Vehviläinen ei tavoittele jatkokautta – "Ei ole painostettu, eikä pyydetty näin toimimaan"

2:15
Näin puhemies Anu Vehviläinen kertoi päätöksestään MTV Uutisille.

Kansanedustaja Anu Vehviläinen ei tavoittele puhemiehen tehtävää eduskunnan kokoontuessa uusille valtiopäiville helmikuun ensimmäisenä päivänä, kertoo Vehviläinen tiedotteessaan.

Helmikuussa pidettävässä täysistunnossa valitaan eduskunnan puhemies ja kaksi varapuhemiestä. 

– Olen tänään kertonut keskustan eduskuntaryhmän jäsenille, että en ole käytettävissä eduskuntaryhmän ehdokkaaksi puhemiehen tehtävään helmikuun alussa, Vehviläinen sanoo tiedotteessa.

Vehviläinen valittiin puhemieheksi Matti Vanhasen (kesk.) siirryttyä valtiovarainministeriksi kesäkuussa 2020.

– Jo tuolloin pidin luontevana, että mikäli Vanhanen on käytettävissä puhemieheksi ministerin tehtävänsä jälkeen, minulle se käy hyvin. Toivonkin, että Keskustan eduskuntaryhmä asettaisi ehdolle puhemiehen tehtävään kansanedustaja Matti Vanhasen, Vehviläinen toteaa.

MTV Uutisille Vehviläinen totesi, ettei hänen ratkaisuunsa liity "mitään suurta dramatiikkaa".

– Vanhanen on ollut tietoinen koko ajan, että on mahdollista palata – tein sen selväksi jo kesäkuussa 2020, Vehviläinen sanoo.

– Minua ei ole painostettu, eikä pyydetty näin toimimaan, Vehviläinen kertoo.

Vehviläisen mukaan hänen puhemiesaikansa on ollut poikkeuksellinen. Koronan vuoksi on jatkuvasti pitänyt miettiä, miten estetään tartuntaryppäiden syntyminen eduskunnassa, Vehviläinen sanoo. Tässä on Vehviläisen mukaan onnistuttu kohtalaisen hyvin.

Mieleen on jäänyt myös EU:n tukipaketin tiimoilta käyty maratonkeskustelu. Esimerkiksi perussuomalaisten Sebastian Tynkkynenpuhui tuolloin yli kahdeksan tuntia.

– Senkin eduskunta silloin tällöin kestää, Vehviläinen toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja