PTT:n Holm: Kreikan tilanne helpottui 1–1,5 vuodeksi

Kreikan tilanne on helpottunut vuodeksi, maksimissaan puoleksitoista, Pellervon taloustutkimuksen PTT:n toimitusjohtaja Pasi Holm arvioi euroalueen valtiovarainministerien eilen tekemää päätöstä hyväksyä Kreikan toisen lainaohjelman aloittaminen.

– Se heikentyy taas, jos talouskasvua ei saada aikaiseksi, MTV3:n Huomenta Suomessa vieraillut Holm sanoo.

Euroalueen talous on Holmin mukaan negatiivisessa kierteessä. Talouskasvu on hidasta ja jopa olematonta, vaikka sitä tarvittaisiin velkakriisin korjaamiseksi.

– Tehdään säästötoimia ja kiristetään verotusta, mikä hidastaa talouskasvua. Me olemme pahan kierteen tiellä, vain talouskasvu tästä pelastaa, hän sanoo.

Myös Suomi on riskivyöhykkeellä, jos euroalueella ei saada aikaan talouskasvua ensi ja sitä seuraavana vuonna. Holmin mielestä tilanne on kuitenkin toistaiseksi hallinnassa.

– Suomen talouskehitys on tänä vuonna erittäin vaatimatonta, hyvässä lykyssä päästään nollakasvuun. Hallituksen on pakko leikata ja tehdä veronkorotuksia.

Espanja huolenaiheena

Pettymys euroalueella on Espanjan jääminen tavoitteistaan budjettivajeen kuromisesta.

– Ne tavoitteet, mitä Espanja on luvannut muille maille, ei ole toteutunut. Espanja velkaantuu vielä voimakkaasti ja enemmän kuin mitä oli toivottavaa. Tämä hidastaa kasvua, Holm sanoo.

Espanjaa päätettiinkin eilen vaatia kiristämään hieman tavoitettaan budjettivajeen pienentämisestä.

Portugali on Holmin mukaan taloudellisesti samassa tilanteessa kuin Espanja.

– Italia on siinä mielessä paremmassa tilanteessa, että alijäämä ei ole niin isoa.

(MTV3)

Katso Pellervon taloustutkimuksen toimitusjohtajan Pasi Holmin haastattelu: (Huomenta Suomi 13.3.2012)

Lue myös:

    Uusimmat