Mainos

PTT ennustaa hidastuvaa talouskasvua

Pellervon taloudellinen tutkimuslaitos ennustaa Suomen kokonaistuotannon kasvun puolittuvan ensi vuonna tämänvuotisesta. Bruttokansantuote kasvaa PTT:n tiistaina julkistetun suhdannekatsauksen mukaan tänä vuonna 5 prosenttia. Ensi vuonna talouden kasvuvauhti hidastuu 2,5 prosenttiin.

PTT korjasi kuluvan vuoden kasvuennustetta puoli prosenttiyksikköä korkeammaksi kuin edellisessä suhdanne-ennusteessaan huhtikuussa. Ensi vuoden ennuste on puoli prosenttiyksikköä alhaisempi kuin keväällä. Työttömyyden aleneminen jatkuu PTT:n arvion mukaan edelleen, mutta aiempaa hitaammin. Tänä vuonna tutkimuslaitos ennustaa työttömyysasteen laskevan 12,6 prosentista 11,3 prosenttiin ja ensi vuonna edelleen 10,5 prosenttiin.

Kasvuennusteen lasku johtuu kesästä lähtien heikentyneistä kansainvälisen talouden näkymistä. Katsauksen mukaan PTT pitää maailmantalouden lamaa todellisena uhkana, mutta ei arvioi sitä todennäköiseksi. PTT:n Suomen ennuste perustuu oletukselle, että maailmantalouden kasvu hidastuu tänä ja ensi vuonna, mutta alkaa hitaasti toipua vuonna 2000. Länsi-Euroopan ja erityisesti euroalueen talousnäkymät ovat PTT:n mielestä tällä hetkellä muita suuralueita paremmat. Viennin kasvu hidastuu PTT:n arvion mukaan ensi vuonna 9 prosentista 4 prosenttiin. Kotimainen kysyntä kasvaa edelleen reippaasti yli kolmen prosentin vauhtia. Kasvu perustuu suotuisaan reaalitulokehitykseen, lieventyvään verotukseen ja alhaisiin korkoihin. Inflaatio pysyy sekä tänä että ensi vuonna 1,6 prosenttina.

PTT arvioi, että Suomen talouden ulkoinen ylijäämä pysyy ensi vuonna edelleen suurena. Kauppataseen ylijäämä nousee 58,5 miljardiin markkaan ja vaihtotaseen ylijäämä 41 miljardiin markkaan. Ensi vuonna ne pysyvät lähes ennätystasollaan ja ovat 56 miljardia ja 40 miljardia markkaa.
(STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.