Psykologi: Luulotautisuuden leiman pelossa ei mennä lääkäriin

Joskus erilaiset oireet ovat aiheetonta sairauden pelkoa. Toisinaan oireiden säikähtäminen on taas täysin luonnollista ja tarpeellistakin. Etenkin suomalaisten miesten tulisi hakeutua useammin lääkäriin tutkituttamaan vaivansa, sanoo psykologi.

– Jos lähipiirissä on ollut vakava sairaus tai suvussa sydänvaivoja – ja jos tulee rintakiputuntemuksia, ihomuutoksia tai virtsaamisongelmia, niin on luonnollinen reaktio ajatella, että eihän tässä nyt minullakin vain ole kysymys syövän esiasteesta tai sydän- ja verisuonitaudista, sanoo erikoispsykologi ja Suomen Psykologiliiton puheenjohtaja Tuomo Tikkanen

Vaikka tuntemuksista selviäisikin säikähdyksellä, on Tikkasen mukaan lääkärin tarkistuksessa hyvä välillä käydä.

– Meillä on Suomessa sellainen huono perinne, että luulotautisuuden pelossa ei mennä lääkäriin: erityisesti miehet – keski-ikäiset ja vanhenevat miehet – eivät mene lääkäriin vaikka pitäisi. Sitten kuollaan siihen tautiin, joka olisi pitänyt todeta vuosi aikaisemmin. On muka luulosairautta kun rinnasta puristaa ja henkeä ahdistaa.

– Joskus ihminen leimataan luulotautiseksi esimerkiksi sillä perusteella että hänellä on rintakipuja. Se ei ole oire psyykkisestä ongelmasta, vaan on pikemminkin psykologisesti virheellistä olla kuuntelematta oman kehonsa viestejä, Tikkanen sanoo.

Kuva: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja