Mainos

Psykiatrisista hoitopaikoista huutava pula

Psykiatristen hoitopaikkojen jatkuva vähentäminen on tuonut pitkät jonot yksityisiin hoitokoteihin.

Kunnat ostavat mieluummin hoidon ulkopuolisilta, koska se tulee halvemmaksi. Tällä hetkellä jo suurin osa mielenterveyspotilaista hoidetaan yksityissektorilla.

Mielenterveyspotilaiden yksityiset hoitopaikat ovat lisääntyneet parissa vuodessa rajusti. Ympärivuorikautista, valvottua hoitoa on tarjolla yli 2 000 potilaalle, tukiasumista ja muita palveluja lähes 1 000:lle. Silti hoitokotipaikoista on huutava pula.

- Meillä on 12-paikkainen yksikkö ja toinen mokoma, saman verran ihmisiä jonottaa pääsyä meille ja se paikka on matkojen takana, ja ihan sen takia, että nää on niin nuoria, toiminnanjohtaja Anna Pajunen Rautakorven palveluasunnoista kertoo

Palveluasuntotyyppisessä Rautakorven hoitokodissa Anjalankoskella asukkaiden keski-ikä on vain reilut 40 vuotta.

Mielenterveyspotilaiden hoitopäivät laitoksissa ovat romahtaneet viidessä vuodessa peräti viidenneksen. Supistukset jatkuvat kymmenen prosentin vuosivauhdilla.

Hoitokodissa asukkaiden sopeutumista arkeen edesautetaan viriketoiminnalla. - Täällä on kokkiklubia, sit on levyraati, tänään laulettiin tossa yhessä, sit ihan tuollasta ulkoilua, lenkkeilyä, piirustusta, kaiken näköisiä pelejä, ohjaaja Masi Luodelahti Rautakorven palveluasunnoista kertoo.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 09.03.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.