Psoriasis ei hoidu itsestään – ole omatoiminen!

Psoriasiksen, tulehduksellisen ihosairauden, hoito vaatii omatoimisuutta niin psoriaatikolta kuin lääkäreiltäkin. Kaksi kolmesta suomalaisesta vaikeaa psoriasista sairastavasta ei ole koskaan saavuttanut hyvää hoitotulosta.

Psoriasis-nimellä kutsuttavaa tulehduksellista ihosairautta sairastaa Suomessa noin 100 000 aikuista, mutta suurimmalla osalla sairaus on lievä – vain noin 3–4 % kärsii vaikeammasta psorista.

Psoriaatikkojen hoidon toteutumista selvittäneen Psoriasisliiton tutkimuksen mukaan kaksi kolmesta keskivaikeaa ja vaikeaa psoriasista sairastavista ei ole koskaan saavuttanut hyvää hoitotulosta. Psoriasiksen hoidossa termi "hyvä hoitotulos" tarkoittaa sitä, että vähintään 75 prosenttia oireista saadaan katoamaan.

Tutkimus osoitti myös, että onnistuneen hoidon löytämiseen kului huomattava määrä aikaa. Hyvään hoitotulokseen päässeiden potilaiden hoitoprosessi oli vienyt vuosia, keskimäärin neljä vuotta.

– Syitä poikkeuksellisen pitkään hoitoprosessin kestoon on useita. Osa potilaista ei tiedä, että tehokasta hoitoa on saatavilla ja osalle määrätään tehottomia hoitoja, joita uusitaan vuodesta toiseen, kertoo ihotautien erikoislääkäri Jaana Mattila Vaasan Terveystalosta.

Lue lisää psorin hoidosta täällä: Älä tuijota psoriaatikkoa – sairaus ei tartu

Ole omatoiminen

Ihotautien erikoislääkäri Risto Oksman Turun kaupungin sairaalasta toteaa, että hyvän hoitotuloksen saavuttaminen ei tapahdu itsestään, vaan vaatii sekä psoriaatikoilta että lääkäreiltä aktiivisuutta.

– Puolittaisiin hoitotuloksiin ei pitäisi tyytyä, vaan yhä nopeammin tulisi siirtyä tehokkaampiin hoitoihin, jos aiemmilla vaihtoehdoilla ei saada tuloksia.

Psoriasisliiton teettämään tutkimukseen osallistui 1801 psoriasista sairastavaa henkilöä, joista naisia oli 60 prosenttia. Suurin osa (57 prosenttia) kärsi kyselyhetkellä joko keskivaikeasta tai vaikeasta psoriasiksesta.

Yli 20 vuotta vaikeaa psoriasista sairastanut Järvelt Vahuri kertoo videolla, miten sairaus vaikutti hänen elämäänsä ja miten oikea hoito on selättänyt sairauden. Katso!

Mitä psoriasis on? Lue AVAn aikaisempi juttu:


AVA / Jenni Junkala & Psoriasisliitto

Kuvat: Shutterstock

Lähde: Psoriasisliitto

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja