Mainos

Pron Rinne vertaa Finnairin Aasian-palkkoja orjatyöhön

Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Antti Rinne vertasi Finnairin aasialaisille lentoemännille tarjoamaa palkkaa orjatyöhön tämän aamun Huomenta Suomessa.


MTV:n 45 minuuttia -ohjelma kertoi eilen, että Finnair tarjosi kiinalaiselle lentoemännälle viime vuonna huomattavasti pienempää lähtöpalkkaa kuin suomalaisille. Hakiessaan vaadittavia työntekijän oleskelulupia ulkomaisille työntekijöilleen Finnair on kuitenkin vakuuttanut, että kaikkiin työntekijöihin sovelletaan suomalaista työehtosopimusta.
Pron Rinteen mielestä Finnair kiertää vuokratyöfirmojen kautta Suomen lakia, ainakin moraalisesti.

"Työlupakäytännön kautta tähän pitäisi puuttua."

– Orjatyötä, kommentoi Rinne.

Rinteen mukaan Finnairin koko henkilöstö elää nyt pelon ilmapiirissä.


– Käsittämätöntä, että valtionyhtiö toimii näin. Vastuun pitäisi olla aivan toisenlaista. Toivon, että [omistusohjauksesta vastaava ministeri, toim. lisäys] Pekka Haavisto kävisi vakavan keskustelun henkilöstöpolitiikasta Finnairin johdon kanssa, Rinne sanoi.
Esimerkiksi Finnairin kokonaan omistama caterin-yritys LSG haluaa siirtää koko henkilöstön halvemman työehtosopimuksen piiriin, ja catering-työntekijät ovat menossa lakkoon 12-13. päivä tätä kuuta.

Lisäksi Rinteen mukaan Finnairin työntekijöiden palkkalaskelmat ovat olleet epäasiallisia, ja työnantaja on vähentänyt yksipuolisesti osia palkasta. Lisäksi toimenkuvia on muutettu englanninkielisiksi, jonka takia ihmisiä on pakotettu allekirjoittamaan papereita, joita he eivät välttämättä ymmärrä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.