Professori: Tämä on suurin riskitekijä aivoverenkiertohäiriöihin

Aivoverenkiertohäiriötapauksia on Suomessa noin 25 000 vuodessa, joista aivoinfarkteja 18 000. Niiden syntymistä voidaan kuitenkin ennaltaehkäistä vähentämällä riskitekijöitä.

Huomenta Suomessa vierailleen neurologian professori Risto Roineen mukaan verenpaine on kaikkein suurin riskitekijä, johon voi vaikuttaa. Aiheesta on myös olemassa tuoretta näyttöä.

– Aivan uusinta tietoa on se, että mitä alhaisempi verenpaine on, sen pienempi riski. Nykyisetkin verenpainetavoitteet ovat riskin näkökulmasta liian korkeita. Aivan tuoreimmissa tuloksissa on osoitettu, että 120 painetaso taitaa sittenkin olla merkittävästi parempi kuin 130–140 paine, Roine kertoo Huomenta Suomen lähetyksessä.

Roine luettelee yleisiksi riskitekijöiksi myös epäterveellisen ruokavalion, tupakoinnin, ylipainon, liikunnan puutteen, diabeteksien ja liiallisen alkoholinkäytön. Riskitekijät ovat yhteisiä muistisairauksien kanssa.

– Siinä tulee kaksi kärpästä yhdellä iskulla, kun estämme molempia samanaikaisesti terveellisimmillä elämäntavoilla, Roine sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja