Mainos

Professori: Talvivaaran johto käyttäytyi vastuuttomasti

Kaivosyhtiö Talvivaaran johto käyttäytyi vastuuttomasti, sanoo ympäristöekonomian professori Markku Ollikainen Helsingin yliopistolta.

Ollikainen sanoi aamun Huomenta Suomi -ohjelmassa, että noin kaksi vuotta sitten tapahtunut suuri vuoto paljasti, että Talvivaaran asiat ovat pahasti pielessä.

- Tehtaan johto käyttäytyi vastuuttomasti sen jälkeen kun ongelmat olivat koettu. Se tapa sitten, miten tähän kipsisakka-altaaseen tuotettiin erilaista tavaraa, joka sinne ei kuulunut, osoittaa piittaamattomuutta ympäristölainsäädännöstä, Ollikainen sanoi.

Ollikaisen mielestä Talvivaarasta pitäisi tehdä puolueeton selvitys siitä, mitkä kaikki tekijät mahdollistivat Talvivaaran tapauksen.

Luontoliiton toiminnanjohtaja Leo Stranius pitää Talvivaaraa yhtenä Suomen teollisuushistorian pahimmista esimerkeistä ympäristön näkökulmasta.

- (Ympäristö)Vaikutukset ovat todella merkittävät jo nyt, mutta mitkä ne lopulliset vaikutukset tulevat olemaan, sitä me emme voi tässä vaiheessa sanoa, Stranius sanoi.

Hänen mielestään Talvivaaran jälkeen on aika mahdotonta puhua kestävästä kaivostoiminnasta.

"Kaivosala hyvä tulevaisuudenala"

Geologian tutkimuskeskuksen tutkimusjohtaja Pekka Nurmi puolestaan huomautti, että Suomessa on edelleen hyvin kannattavia kaivoksia.

- Kun ajatellaan, että meillä on Suomessa yli 40 toimivaa kaivosta, joista osa on toiminut yli sata vuotta ilman merkittäviä ongelmia, niin tuntuuhan se kohtuuttomalta, että kaikki kaivokset lasketaan nyt talvivaaroiksi, Nurmi sanoi Huomenta Suomessa.

Nurmi sanoi pitävänsä kaivosalaa edelleen hyvänä tulevaisuudenalana. Hän huomautti, että kaivoksista louhittavat raaka-aineet ovat välttämättömiä nyky-yhteiskunnassa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.