Mainos

Professori: Soini keräsi vähäosaisten äänet

Timo Soini, kuva: Lehtikuva

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini on nyt selkeä vaihtoehto politiikassa, arvioi valtio-opin emeritusprofessori Tuomo Martikainen.

- Monet ihmiset, jotka ovat joko kärsineet taloudellisesti, syrjäytyneet tai muuten kokevat itsensä vähäosaiseksi ovat antaneet äänensä Soinille.

MTV:n Huomenta Suomessa vieraillut Martikainen sanoo, että Soini saa kannatusta keskusta-puolueen perinteisillä kannatusalueilla, joilla on EU-vastaisuutta. Lisäksi Soinia kannatetaan työnväenpuolueen perinteisillä kannatusalueilla.

- Näillä alueilla on ongelmana työttömyys ja epävarmuus. Kolmas suuri lähde Soinin kannatukselle on kaupunkipopulismi. Siinä tulevat esille maahanmuuttokysymykset, Martikainen summaa.

Emeritusprofessorin mukaan perussuomalaiset ovat oikeistopopulisteja.

- Euroopassa oikeistopopulistiset liikkeet ovat suuria ja merkittäviä liikkeitä - toisin kuin meillä, missä "soinilaisuus" on vielä lapsen kengissä.

Martikainen miettii, että Suomessa on paljon ihmisiä, jotka ajattelevat, että maahanmuuttajat ovat ongelma ja ongelmien lähde.

- Suurtenkin puolueiden pitäisi ottaa selvästi kantaa maahanmuutto-kysymykseen. Nyt eletään epävarmuuden tilanteessa ja oikeistopopulistinen puolue pystyy hyödyntämään näitä epäluuloja.

Perussuomalaisten kannatuksen lisääntyminen on professorin mukaan kiinni Soinista.

- Oikeistopopulistiset puolueet ovat erittäin riippuvaisia johtajistaan. Ne nousevat ja kaatuvat johtajiensa mukana. Nyt on kysymys siitä, pystyykö Timo Soini organisoimaan tämän liikkeen toimivaksi poliittiseksi voimaksi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.