Espoon piispa Tapio Luoma on valmis homovihkimisiin – jos kirkko asian hyväksyy

Arkkipiispan tehtävään ehdolla oleva Espoon piispa Tapio Luoma on valmis vihkimään homopareja, mikäli kirkko hyväksyy samaa sukupuolta olevien vihkimiset.

Tällä hetkellä kirkon virallisen avioliitto-opetuksen mukaan avioliitto on edelleen naisen ja miehen välinen liitto. Piispainkokous vahvisti viime vuonna, että kirkollinen vihkiminen ei ulotu samaa sukupuolta oleviin pareihin.

Piispa Luoma sanoi Radio Dein piispatentissä asian jakavan kirkkokansaa. Luoma aikoo noudattaa kirkon päätöksiä.

– Jos kirkko sellaisen päätöksen tekee, olisin varmaan itse valmis vihkimään, koska se olisi kirkon yhteinen päätös. Tunnustan, että asia ei ole minulle yksinkertainen eikä helppo. Lähtökohtaisesti ja henkilökohtaisesti pidän avioliittoa miehen ja naisen välisenä suhteena. Muta jos kirkko siihen aikanaan menee, ei se ole minulle niin iso asia, etten voisi kuvitella olevani vihkijänä.

Arkkipiispan vaalin ensimmäinen kierros käydään helmikuussa. Vaaliin ovat ilmoittautuneet Luoman lisäksi teologian tohtori Heli Inkinen, kansanedustaja Ilkka Kantola, piispa Björn Vikström ja päätoimittaja Ville Auvinen.

Luoma otti piispatentissä kantaa myös vaatimukseen uskonnon, arvojen ja sukupuolten neutraliteettiin yhteiskunnassa.

– Pelkoni on se, mitä tapahtuu erityislaatuisuudelle. Elämme demokratiassa, Jumalan kiitos, ja meillä on tapana sopia yhdessä, miten asioiden pitäisi olla. Kysymys on se, että missä määrin äärimmäiseen tasa-arvoon, jopa tasapäistämiseen, pyrkivä yhteiskunta antaa tilaa ainutlaatuisuudelle. Kristillisessä uskossa korostetaan yksittäisen ihmisen ainutlaatuisuutta. Meillä on taipumusta arvostaa sitä, mikä on yhteistä, mutta ei niinkään ainutlaatuisuutta, Luoma muotoilee.

Piispalta kysyttiin myös kirkon suhteesta turvapaikanhakijoihin. Kirkko on saanut jopa tuhat uutta jäsentä kristityiksi kääntyneistä turvapaikanhakijoista.

– Olen tavannut islamista kristinuskoon kääntyneitä turvapaikanhakijoita. Olen saanut käsityksen, että he ovat kokeneet kääntymyksen pääsynä vapauteen. Heidän ei ole helppo löytää paikkaansa meidän seurakunnistamme. He ovat katsoneet kääntymyksen niin tärkeäksi, että ovat valmiita ottamaan riskin kielteisestä turvapaikkapäätöksestä ja paluusta kotimaahan, jossa heille voi tulla vaikeuksia.  

Lue myös:

    Uusimmat