Mainos

Professori: Outokummun terästehdas ei ole syynä lasten epämuodostumiin

Haaparannassa tänä vuonna syntyneiden lasten keskuudessa on havaittu tavallista enemmän epämuodostumia. Syyllistä epämuodostumille lähti hakemaan paikallinen julkaisu Norrländska Socialdemokraten, joka syytti Outokumpu Oy:n Torniossa sijaitsevan terästehtaan kromi- ja nikkelipäästöjä lasten epämuodostumista.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen emeritusprofessori Jouko Tuomisto kuitenkin kumoa syytökset.

– Ei ole kohdallaan, että syytöksiä muutamiin epämuodostumiin haetaan heti ympäristöhaitoista. Kolme suurinta tekijää lasten kehityshäiriöihin ovat ehdottomasti äidin tupakointi, alkoholinkäyttö tai lääkkeet. Kaikki muu tulee hyvin kaukana perässä.

Haittavaikutukset eivät näy vuodessa

Tuomiston mukaan kromi- tai nikkelipäästöt eivät nykypäivänä voi olla syynä vuodessa havaittuun epämuodostumapiikkiin. Hänen mukaansa haittojen olisi tullut näkyä rutkasti aikaisemmin.

–Tällaisia asioita tulisi tulkita 5-10 vuoden otannalla. Päästöt on muutenkin pystytty viime vuosikymmeninä hajottamaan pääosin hyvin. Sen sijaan ongelmia tässä asiassa oli noin 30–40 vuotta sitten.

Päästömäärät liian pieniä

Tuomisto kertoo, että kromi- ja nikkelihiukkaset voivat aiheuttaa elimistössä keuhkosyöpää. Niiden vaikutuksia muuhun elimistöön ei Tuomiston mukaan ole tiedossa.

Elohopea voi Tuomiston mukaan aiheuttaa lapsille esimerkiksi häiriötä keskushermoston toiminnassa sekä mahdollisesti myös epämuodostumia. Professori kuitenkin painottaa, että sairastuneiden tulisi altistua erittäin suurelle määrällä haitallisia aineita, jotta mahdollisia haittavaikutuksia tulisi ilmi.

– Kyllä tämä asia on silti aivan ehdottomasti syytä tutkia, Tuomisto lopettaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.