Mainos

Professori: "Omaa lomaa" pitäville vangeille ei lisätuomioita

Rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen ei langettaisi paloittelumurhaaja Markus Pönkälle tai muillekaan lomilta palaamatta jättäville vangeille uusia rikosseuraamuksia.

Lomalta palaamatta jättäminen ei ole nykyään rikos, eikä Tolvanen näkisi sitä jatkossakaan rikosoikeudellisesti rangaistavan tekona. Hänen mukaansa nykykäytäntö on riittävä.

Tyypillisesti vangin tuomio pitenee karkumatkan pituuden verran. Karkumatka vaikuttaa myös mahdollisiin tuleviin lomapyyntöihin.

Markus Pönkä ehti olla karkuteillä puolitoista viikkoa. Hän ilmoittautui Kylmäkosken vankilan porteilla myöhään eilen illalla.

– Vankila voi antaa omia kurinpitoseuraamuksia "omaa lomaa" pitäville vangeille. Vanki voi joutua esimerkiksi avovankilasta toiseen vankilaan suljetulle osastolle, ja se on riittävä rangaistus. Jos tällaiselle vangille annettaisiin esimerkiksi sakkorangaistus, niin ei se tilannetta mihinkään suuntaan muuttaisi, Tolvanen kertoo MTV3 Uutisille.

Tolvanen pitää kuitenkin hyvänä, että pitkiäkin vankeustuomioita istuvat vangit voivat päästä erityisesti tuomionsa loppuvaiheilla lomalle siviilielämään.

– Tällä pyritään sopeuttamaan vangin paluuta arkeen, Tolvanen tähdentää.

Ankarin rangaistus 14 vuorokautta

Pönkä istuu 12 vuoden tuomiota virolaisen liikekumppaninsa murhasta. Poliisin mukaan Pönkä hoiti viime päivinä arkisia asioitaan viranomaisten sähköisten palvelujen kautta.

Kylmäkosken vankilan johtajan Harri Rämön mukaan Pönkän paluu tapahtui rauhallisesti. Hänelle tehtiin muun muassa perusteellinen ruumiintarkastus. Rämö ei halua ottaa kantaa siihen, millaisen vankilan sisäisen rangaistuksen Pönkä saa.

– Suomessa tällä hetkellä lievin rangaistus on varoitus ja ankarin rangaistus on 14 vuorokautta yksinäisyyttä ehdottomana. Yksittäisen vangin asiaa en kommentoi.

– Oma lähtökohta on kuitenkin se, että määrään kolmesta viiteen vuorokautta yksinäisyyttä, kun vanki rikkoo lupaehtoja, mutta sitten on tietysti lieventäviä asianhaaroja, Rämö sanoi Radio Novan Enbuske & Linnanahde Crew -ohjelmassa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.