Mainos

Prodin hallitukselle luottamuslause

Italian senaatin tiukassa äänestyksessä Prodin hallitus sai luottamuslauseen vain viiden äänen marginaalilla.

Romano Prodi saa jatkaa Italian pääministerinä.

Myöhään eilisiltaan venyneessä tiukassa äänestyksessä Prodin hallitus sai senaatilta luottamuslauseen. Luottamuslauseen puolesta senaatissa äänesti 162 edustajaa ja sitä vastusti 157 edustajaa.

Prodi jätti pääministerin tehtävät viime viikolla, kun hänen keskusta-vasemmistolainen hallituksensa hävisi ulkopolitiikkaa koskevan äänestyksen. Presidentti Giorgio Napolitano pyysi myöhemmin Prodia jatkamaan pääministerinä.

Prodin selvittyä senaatin äänestyksestä hänellä on edessään vielä uusi haaste: hallituksen luottamus mitataan alahuoneessa loppuviikosta. Siellä keskusta-vasemmistolaisella hallituksella on 30 paikan enemmistö, joten voitto näyttää selvältä.

Jos Prodin hallitus olisi kärsinyt tappion senaatissa, Napolitanolla olisi ollut vain kaksi vaihtoehtoa: nimittää virkamieshallitus tai julistaa ennenaikaiset vaalit.

Kansalaiset eivät luota hallitukseen

Vaikka Prodi saikin parlamentin tuen, kansalaiset eivät näytä häneen luottavan. Tuoreen mielipidemittauksen mukaan vain neljä italialaista kymmenestä haluaa, että keskusta-vasemmistolainen hallitus jatkaa tehtävässään.

Corriere della Sera -lehden tutkimuksessa suurin osa suosi puolueetonta virkamieshallitusta tai opposition tavoin ennenaikaisia vaaleja. Vajaat 40 prosenttia haastatelluista uskoi, että Prodin hallitus kestää vain muutaman kuukauden, ja reilut 20 prosenttia antoi hallitukselle aikaa vuoden tai enintään kaksi.

Myös oppositio on sitä mieltä, että luottamuslauseen saaminen parlamentilta vain pidentää Prodin hallituksen kuolinkamppailua.

Tarkkailijoiden mukaan hallitus on jatkossakin horjuva, sillä hallituspuolueet katolilaisista kommunisteihin kiistelevät edelleenkin lähes joka asiasta.

Prodi nousi valtaan viime vuoden toukokuussa historiallisen tiukan vaalitaiston jälkeen. Hän muodosti yhdeksän puolueen hallituskoalition ja on useasti joutunut turvautumaan luottamuslauseäänestyksiin saadakseen asioita eteenpäin.

(MTV3-Reuters-AFP-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.