Prodi: EU:n laajentumiseen selvät pelisäännöt

EU:n komission tuleva puheenjohtaja Romano Prodi kannattaa selvää määräaikaa sille, milloin parhaiten edistyneet hakijamaat voisivat päästä EU:n jäseniksi. Prodi sanoi tänään EU:n parlamentin istunnossa Strasbourgissa, että määräajan asettamista on harkittava vakavasti Helsingin huippukokouksessa joulukuussa.

Romano Prodin mielestä näin olisi toimittava siinäkin tapauksessa, että tämä merkitsee pitkähköjä siirtymäaikoja, jotta maat voisivat selviytyä sosiaalisista ja taloudellista ongelmistaan. Uuden komissionsa linjauksia parlamentille esitellyt Prodi peräänkuulutti myös perusteellisen strategian luomista sille, miten unioni laajenee seuraavien 25 vuoden aikana nykyisestä 15 maan yhteisöstä ensin 20:n, sitten 25:n ja myöhemmin 30 maan yhteisöksi.

Balkanin alueen maille Prodi lähetti terveisiä, että niiden on ratkaistava itse selkkauksensa ennen kuin ne voivat päästä unionin jäseniksi.
-Ne eivät voi ajatella tuovansa konfliktia unioniin, jotta me hoitaisimme sen heidän puolestaan, Prodi sanoi. Maille, joille EU-jäsenyys on kaukaisemman tulevaisuuden asia, Prodi hahmotteli tiiviimpää yhteistyötä, jonkinlaista "virtuaalijäsenyyttä". Prodin mielestä niille voitaisiin tarjota esimerkisi mahdollisimman täydellistä osallistumista talous- ja rahaliittoon sekä uusia, niille sopivia turvallisuusyhteistyön muotoja.

Prodin unelma: "Sydänten ja ajatusten unioni"

Prodi Romano

Prodi vakuutti komission luottamuksesta huomenna äänestävälle parlamentille joukkueensa halua uudenlaiseen yhteistyöhön. Linjapuhetta koristi EU:ssa tuttuun tyyliin koko joukko yleviä korulauseita. Prodi haluaa luoda "sydänten ja ajatusten unionia" ja etsiskelee "uutta eurooppalaista sielua". Eroamaan joutunutta komissiota olan takaa riepottanut parlamentti sai kuulla, miten Prodi lupasi, että menneistä on otettu opiksi, talo pannaan järjestykseen ja nyt tulossa on nykyaikainen ja tehokas komissio.
-Komissio aikoo muuttua paljon avoimemmaksi. Täälläkin tarvitaan glasnostia, Prodi hehkutti.

Prodi kiirehti myös EU:n instituutioiden perusteellisempaa uudistamista. Asian tarpeellisuutta todistaa hänen mukaansa paitsi edessä oleva unionin laajentuminen myös komission äskeinen kriisi ja kansalaisten vähäinen kiinnostus EU-vaaleja kohtaan. Hän varoitteli haaskaamasta voimia tekemällä vain vähäisiä muutoksia yksi toisensa jälkeen.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat