Prinssi Philip vieraili Suomessa useita kertoja – testasi savolaisveneen takatuhdon ja asteli muikeana Mäntyniemeen

Prinssi Philipin vierailut Suomessa vuosina 1994 ja 1995 3:50
Prinssi Philip vieraili Suomessa kaksi kertaa 1990-luvulla: Saapui muikeana Mäntyniemeen ja kiikaroi lintuja espoolaisella erälammella

99-vuotiaana kuollut prinssi Philip ehti vuosien saatossa vierailla Suomessa useita kertoja. 1990-luvulla Edinburghin herttua ehti Suomeen kahdesti.

Brittihovi julkisti perjantaina 9. huhtikuuta suru-uutisen: kuningatar Elisabetin puoliso prinssi Philipmenehtyi aamulla kotonaan Windsorin linnassa. Edinburghin herttua oli kuollessaan 99-vuotias.

Ennen eläköitymistään vuonna 2017 Philip ehti vuodesta 1952 lähtien olla mukana yli 22 000 edustustehtävässä, pitää liki 5 500 puhetta ja olla mukana 780 hyväntekeväisyysjärjestön toiminnassa. Vuosien varrelle mahtui myös useampi visiitti Suomeen.

Vuonna 1952 Edinburghin herttua ja Kentin herttua Edward seurasivat Helsingissä olympialaisia. Seuraavan kerran prinssi Philip vieraili Suomessa syyskuussa 1970 ja tapasi presidentti Urho Kekkosen, joka järjesti Presidentinlinnassa illalliset kuninkaalliselle vieraalle.

Kuusi vuotta myöhemmin, vuonna 1976, prinssi Philip ja kuningatar Elisabet vierailivat yhdessä Suomessa. Kuninkaallisten visiitti kesti muutaman päivän ja Helsingin lisäksi he kävivät Ahvenanmaalla, Jyväskylässä, Turussa ja Naantalissa.

1990-luvulla prinssi Philip ja kuningatar Elisabet pistäytyivät Suomessa pariin otteeseen, mutta tuolloin visiitit olivat hieman lyhkäisempiä.

Lokakuussa 1994 kuninkaalliset poikkesivat Helsingissä historialliseksi luonnehditun Venäjälle suuntautuneen valtiovierailunsa yhteydessä ja kättelivät hyväntuulisina presidentti Martti Ahtisaaren ja Eeva Ahtisaaren Mäntyniemessä.

Jo seuraavana vuonna prinssi Philip oli jälleen pääkaupunkiseudulla ja istahti savolaisveneen takatuhdolle ja kiikaroi lintuja espoolaisella erälammella vieraillessaan Nuuksion maisemissa.

Katso videolta maistiaiset prinssi Philipin Suomen-visiiteiltä!

Lue myös:

    Uusimmat