Prinssi Philipin kuolema käynnisti "operaatio Forth Bridgen" – tällaiset hautajaiset prinssi toivoi itselleen

2:33
Prinssi Philip on kuollut – tällainen hänen elämänsä oli kuningatar Elisabetin rinnalla

Britannian hovi vahvisti perjantaina prinssi Philipin kuolleen 99-vuotiaana. Kuningatar Elisabetin puoliso menehtyi kotonaan Windsorin linnassa.

Ediburghin herttuan poismenon myötä seuraavaksi käynnistyy Edinburgissa Forthinvuonon ylittävän rautatiesillan mukaan nimetty "Operaatio Forth Bridge".

Kyseessä on ohjeistus siitä, mitä tulee tapahtumaan tulevina päivinä prinssin kuoleman jälkeen.

Britanniassa siirrytään kansalliseen suruaikaan, mikä tarkoittaa muun muassa lippujen laskemista puolitankoon. Televisiossa esiintyvien uutistenlukijoiden on pukeuduttava kunnioittavasti mustaan. Tummaa pukukoodia noudattaa myös kuninkaallinen perhe.

Britannian parlamentin jäsenten on pidettävä mustaa nauhaa vasemman käsivartensa ympärillä.

Kuningattaren suruaika kestää ensi alkuun kahdeksan päivää. Kansallinen suruaika kestää siihen asti, kunnes prinssi on saatettu haudan lepoon. Hautajaispäivästä ei ole vielä tihkunut tietoa.

Prinssillä toiveita hautajaisistaan

Prinssi Philip on kuningattaren puolisona oikeutettu valtiollisiin hautajaisiin.

Suurhautajaisten sijaan, mediatietojen mukaan Philip itse olisi järjestellyt asioita vaatimattomampaan suuntaan ennen kuolemaansa.

Philipin toiveissa oli ollut yksityiset hautajaiset Windsorissa sijaitsevassa Pyhän Yrjön kappelissa, sotilashautajaisten tapaan. Vieraslistalla on pääosin perhettä, ystäviä ja valtionpäämiehiä.

Hautajaisseremoniaan ei ole odotettavissa tv-kameroita, jos prinssin toiveet käyvät toteen. Koronapandemia saattaa myös vaikuttaa osaltaan hautajaisten järjestelyihin.

Hautapaikakseen prinssi oli toivonut Frogmoren kartanon puutarhaa, johon myös kuningatar Victoria ja prinssi Albert on aikanaan haudattu.

Lähteitä: Mirror, Sun, Edinburghlive 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja