Prinssi Andrew kiistää väitteet yhteistyöhaluttomuudesta liittyen Jeffrey Epsteinin tutkintaan: "Mikään ei voisi olla kauempana totuudesta"

1:10
Prinssi Andrew vetäytyy julkisista tehtävistä Epstein-kytkösten vuoksi

Prinssi Andrew on oman käsityksensä mukaan varsin halukas tekemään yhteistyötä FBI:n kanssa.

Kuningatar Elisabetin toiseksi vanhin poika prinssi Andrew on ollut valtavan kuninkaallisen kohun keskiössä syksystä 2019 saakka. Prinssi Andrew on joutunut kyseenalaisen huomion kohteeksi sen tähden, että hän oli elokuussa 2019 kuolleen liikemies Jeffrey Epsteinin ystävä. Epsteiniä syytetään lukuisista seksuaalirikoksista sekä seksiringin pyörittämisestä, jonka nuorimmat uhrit olisivat olleet lapsia. 

Yhdysvaltalainen Virginia Giuffre (ent. Roberts) on syyttänyt myös prinssi Andrew'ta seksuaalirikoksista. Giuffren mukaan hänet pakotettiin harrastamaan seksiä Andrew'n kanssa kolme kertaa 2000-luvun vaihteessa. Väitettyjen tekojen alkamisen aikaan Giuffre oli 17-vuotias ja Andrew nelikymppinen. 

Maanantaina 27. tammikuuta uutisoitiin, että yhdysvaltalaisten syyttäjien mukaan prinssi Andrew ei ole vastannut viranomaisten haastattelupyyntöihin liittyen Epsteinin tapauksen tutkintaan. Prinssi on aiemmin kertonut haluavansa auttaa tutkimuksissa kaikilla mahdollisilla tavoilla. Viranomaisten mukaan Andrew ei olisi kuitenkaan osoittanut lainkaan halukkuutta yhteistyöhön. 

– Mikään ei voisi olla kauempana totuudesta, prinssin on kerrottu puolestaan todenneen kuninkaallisten lähteiden mukaan. 

– Herttua olisi enemmän kuin halukas puhumaan FBI:lle, mutta häntä ei ole lähestytty heidän toimestaan vielä. 

Lähteen mukaan Andrew on ymmällään siitä, miksi hänestä on väitetty moista yhdysvaltalaissyyttäjien toimesta. Andrew'lla ei ole tällä hetkellä juridista velvoitetta puhua Epsteinin uhreja edustaville lakimiehille. Hän on kuitenkin ilmoittanut voivansa puhua asiasta vapaaehtoisesti viranomaisille, kuten FBI:lle tai poliisille. 

59-vuotias Andrew ilmoitti marraskuussa pyytäneensä 93-vuotiaalta kuningataräidiltään lupaa väistyä syrjään kuninkaallisista velvollisuuksistaan. Palatsin lähteiden mukaan käsky siirtyä syrjään tuli kuitenkin kuningattarelta itseltään. 

Andrew antoi kohuun liittyen laajan televisiohaastattelun BBC:lle marraskuussa. Haastattelu on tuomittu laajalti katastrofaalisen epäonnistuneeksi. Andrew ei vaikuttanut haastattelun aikana osoittavan lainkaan empatiaa Epsteinin uhreja kohtaan ja antoi toimittajan kysymyksiin epäuskottavalta vaikuttaneita vastauksia. 

Kuninkaallisen lähteen mukaan Andrew on juossut tapaamisissa lakimiestensä kanssa viikottain valmistautuen tulevaan. Lähde kertoo prinssin haluavan "hyvittää virheensä" ja tukea kuningatarta.

– Hänellä (kuningatar Elisabetilla) on ollut selkeästi erittäin huono vuosi, kun 98-vuotiaan prinssi Philipin kunto on huonontunut ja Harry ja Meghan muuttavat Kanadaan

Toistaiseksi Andrew'lla ei ole laillista velvoitetta olla osana Jeffrey Epsteiniin liittyviä tutkimuksia, mutta tämä voi muuttua. Mikäli hän ei tee yhteistyötä FBI:n kanssa, voi tämä vaikuttaa Yhdysvaltojen ja Ison-Britannian diplomaattisuhteisiin. Yhdysvaltojen viranomaiset voivat tällöin tehdä Isolle-Britannialle virallisen pyynnön saadakseen haastatella prinssiä osana tutkimusta. Andrew'lle saatetaan myös asettaa velvoite toimia todistajana mikäli hän koskaan astuu jalallaan Yhdysvaltojen kamaralle. 

Jeffrey Epstein löydettiin hirttäytyneenä vankisellistään Yhdysvalloissa elokuussa 2019. Syytetty liikemies oli kuollessaan 69-vuotias. Prinssi Andrew ja Epstein olivat tiettävästi ystäviä vuosien ajan, vaikka Epstein tuomittiin seksuaalirikoksista ensimmäisen kerran vuonna 2008.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja