Prinsessa Margaretin matka suosikkityttärestä hovin kapinalliseksi – riitojen värittämä avioliitto, salasuhde 18 vuotta nuorempaan puutarhuriin ja gangsteriin…

Tuoreessa dokumentissa tarkastellaan hetkeä, jolloin brittilehdistön ja kuninkaallisen perheen suhde muuttui ratkaisevasti. Avainroolissa tässä oli kuningatar Elisabetin räiskyvä sisar, prinsessa Margaret.

Kuningatar Elisabetin ainoan sisaren prinsessa Margaretin kuolemasta on kulunut jo 18 vuotta. Prinsessan elämän käänteitä perataan kuitenkin pian uudessa dokumentissa.

Daily Mailin mukaan Private Lives of the Windsors -dokumenttisarjan toisessa osassa sukelletaan Snowdownin kreivittären elämää ja käydään läpi hänen merkittävimpiä käänteitään lapsuudesta viimeisiin vuosiin. Dokumentti esittelee näin ollen, kuinka Margaret muuntautui isänsä, kuningas Yrjö VI:n suosikkityttärestä brittihovin kapinalliseksi.

Kuninkaallishistorioitsija ja elämäkerturi Piers Brendonin mukaan kuningas Yrjö VI rakasti nuoremman tyttärensä "tuhmuutta", eikä tämä oppinut rajoja samalla tavalla kuin tuleva kuningatar Elisabet.

– Hän oli omistautunut tytölle, joka oli järjettömän hemmoteltu. Se ei ollut täysin terve suhde, Brendon arvioi isän ja tyttären välejä.

Margaretista kuoriutui parikymppisenä muoti-ikoni, ja hän oli tuttu näky lehtien sivuilla. Jotkut asiantuntijat näkevät, että pirskahteleva ja tyylikäs prinsessa oli raikas tuulahdus edelleen vanhanaikaiseksi suomitussa brittihovissa.

Vähemmän hyvää julkisuutta oli se, kun nuoren prinsessan ja selvästi häntä vanhemman hävittäjälentäjän Peter Townsendin visusti salassa pidetty suhde päätyi julkisuuteen samoihin aikoihin, kun isosisko Elisabet kruunattiin Britannian hallitsijaksi. Kyseessä oli skandaali, sillä Townsend oli eronnut mies ja kahden lapsen isä.

Tilanne ajautui ikäväksi, sillä kuningattareksi vasta kruunattu Elisabet joutui tuottamaan isän hemmottelemalle sisarelleen kenties tämän elämän suurimman pettymyksen eväämällä tältä luvan naida Townsend. Kuningatar ei myöntänyt lupaa, sillä hän johti myös Englannin kirkkoa, joka ei tunnustanut uusia avioliittoja avioeron jälkeen.

Rakastuneelle ja sisarensa päätöksestä tyrmistyneelle Margaretille kerrottiin, että hän voisi naida Brysseliin komennukselle lähetetyn Townsendin, jos odottaisi siihen asti, että täyttäisi 25 vuotta ja luopuisi kuninkaallisista etuoikeuksistaan sekä tittelistään.

Hääkellot eivät ikinä soineet Townsendin, vaan valokuvaaja Anthony Armstong-Jonesin kanssa lopulta vuonna 1960. Liiton myötä heidät tunnettiin Snowdonin lordina ja kreivittärenä ja perheeseen syntyi kaksi lasta: isältään sittemmin Snowdonin lordin arvonimen perinyt David Armstrong-Jonesin (s. 1961) ja Lady Sarah Chatto (s. 1964).

Avioliitto oli kuitenkin riitaisa ja myrskyisä. Molemmilla huhutaan olleen 18 vuoden aikana useita avioliiton ulkopuolisia suhteita. Elämäkerturi Anne de Courcyn mukaan lordi Snowdonilla oli myös tapana piikitellä Margaretia ikävään sävyyn julkisesti illallisjuhlissa. Hänen kerrotaan muun muassa käskeneen vaimoaan olemaan hiljaa ja antaa jonkun älykkäämmän olla äänesssä.

Dokumentissa käsitelläänkin myös prinsessan kahdeksan vuotta kestänyttä suhdetta 18 vuotta Margaretia nuoremman maisemapuutarhurin Roddy Llewellynin kanssa. 

Llewellyn tapasi prinsessa Margaretin vuonna 1973. Prinsessa oli tuolloin 43-vuotias ja puutarhuri vasta 25. Parin skandaalinkäryinen suhde paljastui, kun brittilehdistö julkaisi heistä paparazzikuvia kuvia vuonna 1976. Pari oli tuolloin lemmenlomalla prinsessan yksityisellä saarella Karibialla, ja Margaret oli yhä naimisissa lordi Snowdonin kanssa.

Dokumentissa kuultavan historioitsijan Dominic Sandbrookin mukaan kyseessä oli merkittävä käänne brittilehdistön ja kuninkaallisen perheen suhteessa.

– Silloin heitettiin ensimmäinen kivi, ja kuninkaallisen perheen kohtelu lehdistössä muuttui kertaheitolla. Margaret oli ensimmäinen, joka sai todella tuntea sen nahoissaan, Sandbrook sanoo.

Hän nostaa keskeiseksi tekijäksi tässä myös sen, että australialainen mediamoguli Rupert Murdoch otti jalansijaa brittilehdistössä 1960-luvun lopulla saatuaan omistukseensa esimerkiksi The Sunin.

Margaret erosi aviomiehestään vuonna 1978. Kyseessä oli jälleen suuri skandaali, sillä ero oli ensimmäinen kuninkaallinen avioero sitten vuoden 1978. Myös suhde puutarhuriin karahti kiville vuonna 1981. 

Margaretilla huhuttiin olleen suhteita myös muun muassa Rolling Stones -legendan Mick Jaggerin sekä näyttelijä Peter Sellersin kanssa. Kenties suurin skandaali oli kuitenkin prinsessan suhde pahamaineiseen brittinäyttelijään John Bindoniin. Bindon oli nimittäin myös yksi Lontoon tunnetuimmista gangstereista.

Karu totuus tuli vastaan, kun Bindon pidätettiin 1970-luvun lopulla. Häntä syytettiin toisen gangsterin murhasta. Murhasyytteet olivat kova pala prinsessa Margaretille, jonka seuraelämää brittimedia tarkkaili suurennuslasin kanssa.

Pari tutustui samaisella Mustique-saarella, jossa prinsessa tallentui kohukuviin puutarhurin kanssa ja missä hänellä oli tapana järjestää villejä juhlia. Lähteiden mukaan prinsessa rakastui välittömästi Bindonin erikoiseen aksenttiin ja likaisiin vitseihin.

Prinsessan on kerrottu nauttineen paljon alkoholia ja nauttineen intohimoisesti myös tupakoinnista. 

– Paheeni ovat tupakka ja alkoholi, enkä aio luopua niistä, prinsessan kerrotaan sanoneen.

Sairaudet kuitenkin varjostivat prinsessan elämää 1980-luvulta hänen kuolemaansa saakka. Hänen keuhkoistaan poistettiin osa vuonna 1985 ja kuusi vuotta myöhemmin hänen onnistui lopettaa tupakointi. Alkoholia Margaret ei kuitenkaan tiettävästi jättänyt koskaan kokonaan.

– Kun päätän, että minun on tehtävä jotain, niin minä myös teen, hänen on kerrottu vastanneen kysyttäessä, oliko tupakoinnin lopettaminen vaikeaa.

Pahemmat terveysvaivat alkoivat vuonna 1998, jolloin prinsessa sai ensimmäisen aivohalvauksen. Hän sai halvaukset myös vuosina 2000 ja 2001, ja lopulta prinsessa Margaret menehtyi helmikuussa 2002 71 vuoden iässä useiden aivohalvausten jälkeen.

Lähteet:  Daily Mail, Tatler, Time, People

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja