Asiantuntija ei usko puheisiin "Putinin kokin" vallankaappausaikeista: "Hän ei ole sotapäällikkö"

Kuka on Wagner-johtaja Jevgeni Prigozhin? 1:33
Kuka on Wagner-johtaja Jevgeni Prigozhin, joka käyttää suurta vaikutusvaltaa sotarintamalla?

Jevgeni Prigozhin on otsikoissa lähes päivittäin, mutta ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan harva oli edes kuullut hänestä. Venäläisen Wagner-palkkasotilasryhmän johtaja on arvostellut toistuvasti harvinaisen kovasanaisesti venäläistä sodanjohtoa sekä presidentti Vladimir Putinia. Räväköistä ulostuloista huolimatta Wagner-asiantuntija ei pidä puheita vallankaappausyrityksestä realistisina.

Yhdysvaltalaisen ajatushautomo Institute For the Study of Warin mukaan nationalisti Igor Girkin syytti Jevgeni Prigozhinia Venäjän nykyhallinnon vallankaappauksen suunnittelusta. Prigozhin itse kiisti syytökset tuoreeltaan. Vallankaappausaikeisiin ei usko myöskään suomalainen Wagner-asiantuntija Mikko Räkköläinen.

– Vallankaappausaikeet eivät ole realismia. Prizoghinilla on alle 10 000 taistelijaa, jotka ovat jumissa Itä-Ukrainassa. Wagnerilla ei ole edes keinoja siirtää omia joukkojaan ilman Venäjän armeijan apua.

Prigozhinilla ei ole poliittisia liittolaisia ja muutaman kenraalin kanssa hänellä on jonkinlainen bisnekseen perustuva yhteistyösuhde, mutta suurin osa Venäjän asevoimien korkeista upseereistakin halveksii häntä. Ei hänellä ole mitään pohjaa lähteä haastamaan Putinia, Räkköläinen listaa.

Räkköläisen mukaan näkyvästi rintamalta videota laittava Prigozhin ei ole sotapäällikkö, vaan lähinnä välikäsi, joka luo itselleen imagoa haukkumalla kenraaleja.

– Hän ei ole sotapäällikkö siinä mielessä, että hän päättäisi strategioita ja taktiikoita. Hän on välikäsi virallisen Venäjän ja palkkasoturiryhmänsä välissä. Hän rakentaa itselleen imagoa kovilla puheillaan, Räkköläinen toteaa.

Wagnerin rooli Ukrainan sodassa 8:56
Mihin Prigozhinin vaikutusvalta perustuu? Katso suomalaisen Wagner-asiantuntijan koko haastattelu Viiden jälkeen-ohjelmassa!

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

Lue myös:

    Uusimmat