Viron tiedustelupomo: Venäjän toinen liikekannallepano "erittäin todennäköinen"

Viron puolustusvoimien tiedustelupäällikkö Margo Grosberg väittää, että eri tietojen perusteella vaikuttaa siltä, että Venäjän eri alueilla suunnitellaan toista liikekannallepanoa. Grosbergin lausunnoista on uutisoinut ainakin Viron yleisradioyhtiö ERR.

Puolustusministeriön tiedotustilaisuudessa puhunut Grosberg arvioi, ettei huhtikuussa Venäjällä alkanut rekrytointikampanja ole ollut valtaisa menestys.

– Kaikki yksityiskohdat huomioiden on erittäin todennäköisestä, että näemme samanlaisen liikekannallepanon kuin syyskuussa. Sellainen epäilemättä vaaditaan, jotta Venäjä voi saavuttaa tavoitteensa, Grosberg sanoi ERR:n mukaan.

Ensimmäinen "osittaiseksi" kuvailtu liikekannallepano tehtiin Venäjällä sen jälkeen, kun presidentti Vladimir Putinin ennalta taltioitu puhe näytettiin televisiossa paikallista aikaa kello yhdeksän syyskuun 21. päivänä.

Grosberg: Venäjä menetti 40 000 sotilasta Bahmutissa

Tiedustelupäällikkö Grosbergin arvio on, että Venäjä menetti Bahmutin taistelussa noin 40 000 sotilasta. 

Luku sisältää kuolleet, kadonneet ja kriittisesti haavoittuneet. Näin ollen luvussa ei ole mukana esimerkiksi sellaisia taistelijoita, jotka ovat haavoittuneet, mutta kykenevät myöhemmin verrattain pikaisesti palaamaan taisteluihin.

Sekä Ukraina että Britannian puolustusministeriöt ovat väittäneet Wagner-palkkasotilasryhmän sotilaiden vetäytyneen ainakin jossain määrin valtaamastaan Bahmutista viime päivien aikana. Tilalle on Britannian julkisen tiedustelupäivityksen mukaan tullut ainakin Venäjän vakinaisen armeijan laskuvarjojoukkoja.

Ukraina julkaisi videon venäläisten tankkiletkan tuhoamisesta 0:47
"Sodan suurin tankkitaistelu" käytiin ukrainalaissotilaiden mukaan Vuhledarissa, josta Ukrainan armeija julkaisi tuhontäyteisen videon helmikuussa 2023.

Tiedustelupäällikkö näkee vastahyökkäyksen merkit

Yhdysvaltalaismedia Wall Street Journal julkaisi Suomen aikaa lauantaina presidentti Volodymyr Zelenskyin haastattelun, jonka mukaan Ukraina on valmis täysimittaiseen vastahyökkäykseen.

– En tiedä, kauanko siihen menee. Rehellisesti sanottuna, se (vastahyökkäys) voi mennä monilla, täysin erilaisilla tavoilla. Mutta aiomme tehdä sen ja olemme valmiita, presidentti totesi.

Aiemmin Zelenskyi on väittänyt, että hyökkäyksen aikataulu on päätetty.

Viron tiedustelujohtaja Grosberg pitää selvänä, että Ukraina valmistelee vastahyökkäystä.

“Odotamme vain marssijärjestystä” – Ukrainan vastahyökkäystä enteillään, mutta välineistö rapistuu käsiin 0:47
"Odotamme vain marssijärjestystä ja tarkempaa suuntaa, johon lähdemme. On se sitten Bahmut, Soledar tai mitä tahansa" – Ukrainalaissotilaat sanovat olevansa valmiita vastahyökkäykseen. Juttu on julkaistu huhtikuussa.

Ukraina viljelee "paljastuksia"

Ukrainan on viljellyt "paljastuksia" vastahyökkäyksestään käytännössä koko kevään ajan. Sota-aikana väitteiden todenperäisyyteen on luonnollisesti syytä suhtautua erityisen skeptisesti.

Grosberg painottaa, että Ukraina luonnollisesti pyrkii pimittämään vastahyökkäyksen alkamisajankohdan.

– Tärkein taktiikka missä tahansa sodassa tai onnistuneessa taistelussa on odottamaton liike, Grosberg sanoo.

Ukraina on useita kertoja väittänyt vastahyökkäyksen jo, tavalla tai toisella, alkaneen. Ukrainalaisviranomaiset ovat korostaneet, että vastahyökkäys on sarja toimenpiteitä, ei vain yksi isku.

Sota-asiantuntijat ovat pitäneet esimerkiksi Ukrainan hyökkäyksiä Venäjän polttoainevarastoja vastaan ja iskuja Belgorodiin vastahyökkäystä valmistelevina toimina.

Korjaus 3.6. kello 22.24: Jutun ingressissä luki aiemmin virheellisesti, että Margo Grosberg olisi Venäjän puolustusvoimien tiedustelupäällikkö, Grosberg on Viron puolustusvoimien tiedustelupäällikkö.

Lue myös:

    Uusimmat