Pride-viikko huipentuu kulkueeseen – poliisi: "Tässä ei pitäisi kenelläkään olla moitteen sijaa"

Helsingin poliisi valmistautuu Pride-kulkueen turvaamiseen 2:40
Poliisilla on pitkä kokemus Pride-tapahtumista.

Helsingin kadut täyttyvät huomenna sateenkaarilippuja kantavista juhlijoista, kun Pride-viikko huipentuu perinteiseen kulkueeseen. Poliisi valvoo, että kulkue pääsee etenemään Helsingin kaduilla turvallisesti. 

Helsinki Priden tapahtuman puheenjohtaja Panu Mäenpään arvion mukaan kulkueeseen odotetaan jopa sataatuhatta osallistujaa. Kulkue täyttää Helsingin katuja puolestapäivästä alkaen. Poliisi muistuttaa, että heillä ja järjestäjätaholla on pitkä kokemus Pride-tapahtumasta.

– Teemahan tässä on aivan loistava yhdenvertaisuus. Tässä ei pitäisi kenelläkään olla moitteen sijaa siitä, etteikö tämä olisi iloinen tapahtuma, ylikomisario Heikki Porola Helsingin poliisista sanoo.

Tapahtuman turvallisuus on herättänyt huolta. Poliisi uskoo, että tapahtuma tulee sujumaan rauhallisesti.  

– Uhka-arvio on sen tyyppinen, että tähän tapahtumaan ei suoraan ole uhkia tiedossa tapahtumaa koskevana. Kun ihmisiä on näin paljon liikkeellä, saattaa sanallista ilkeyttä ainakin tapahtua. Siitä on jo toistakymmentä vuotta aikaa, kun isommin häirittiin tätä kulkuetta aikanaan. Taisi olla vuosi 2010, kun sellainen kaasuttelu tapahtui. 

Tällaisesta häirinnästä ei poliisilla ole viitteitä tälle vuodelle. Poliisi uskoo, että tapahtuma tulee sujumaan rauhallisesti ja turvallisesti.

– Tämä teema on semmoinen, ettei tässä pitäisi kenelläkään länsimaissa olla mitään tällaista asiaa vastaan.

Tapahtuman turvallisuus on herättänyt ihmisissä huolta Oslon ampumatapauksen vuoksi. Oslossa tapahtui lauantainvastaisena yönä terrori-isku, juuri ennen Pride-viikon alkua. Norjan poliisi epäilee iskun olleen  ääri-islamistinen terroriteko ja viharikos.

Oslon joukkoampumisessa kuoli kaksi ja 21 ihmistä haavoittui. Teko tapahtui suositun homobaarin London Pubin edustalla.

Lue myös:

    Uusimmat