Oslon joukkoampumisesta epäilty on pysynyt vaiti kuulusteluissa – miehellä ollut mielenterveysongelmia

Kuinka Oslon terrori-isku vaikuttaa Helsinki Pride-tapahtumaan? 10:57
Kuinka Oslon terrori-isku vaikuttaa Helsinki Pride-tapahtumaan?

Kaksi kuoli ja 21 loukkaantui ampumisessa Oslossa perjantain ja lauantain välisenä yönä.

Oslon joukkoampumisesta epäilty 42-vuotias mies ei ole kuulusteluissa antanut selitystä teolleen, kertoi poliisin edustaja Börge Enoksen tiedotustilaisuudessa sunnuntaina.

Epäillyn asianajaja John Christian Elden on kertonut VG-lehdelle miehen kieltäytyneen vastaamasta poliisin kysymyksiin sekä lauantaina että sunnuntaina.

Elden sanoi myös olettavansa, että hänen asiakkaansa joutuu oikeuden määräämään mielentilatutkimukseen.Oslon käräjäoikeuden on määrä päättää epäillyn vangitsemisesta maanantaina.

Miestä epäillään murhasta, murhanyrityksestä ja terroriteoista. Norjan suojelupoliisin (PST) mukaan epäillyllä on yhteyksiä ääri-islamistiseen verkostoon Oslossa.

Lisäksi miehellä on PST:n mukaan ollut mielenterveyteen liittyviä haasteita.Epäilty on iranilaistaustainen Norjan kansalainen, joka on asunut Oslossa.Norjan yleisradioyhtiö NRK kertoi, että miehellä oli ollut yhteyksiä tunnettuun ääri-islamisti Arfan Bhattiin, joka oli äskettäin jakanut sosiaalisessa mediassa kuvan palavasta sateenkaarilipusta ja kehotuksia tappaa homoja.

Poliisi työskentelee laajalla rintamalla tapauksen taustojen selvittämiseksi

Homobaarin lähellä Oslon keskustassa tapahtuneessa ampumisessa kuoli lauantain vastaisen yönä kaksi ihmistä ja 21 loukkaantui.

Poliisi ei kommentoinut sitä, kuinka moni loukkaantuneista oli haavoittunut luodeista, kertoi Ruotsin yleisradioyhtiö SVT.Sairaalaan kuljetettiin kymmenen ihmistä, mutta poliisin mukaan suurin osa heistä voitiin kotiuttaa sunnuntaina.

Kenenkään vammat eivät ole hengenvaaralliset. Poliisi on Enoksenin mukaan jatkanut tapauksen tutkintaa muun muassa analysoimalla filmejä, kuulemalla todistajia ja selvittämällä digitaalisia jälkiä. Lisäksi tutkinnassa selvitetään epäillyn taustoja ja tuttavuuksia. Selvityksen alla on myös se, onko epäilty voinut tehdä yhteistyötä ampumisen aikana.

–  Me työskentelemme laajalla rintamalla saadaksemme selville tämän tapauksen taustat, mutta nyt ei näytä siltä, että hänellä olisi ollut yhteistyötä muiden kanssa. Mutta on vielä liian aikaista sulkea mitään pois, Enoksen sanoi.

"Luodit eivät voi tappaa rakkautta"

Järkyttyneet norjalaiset kerääntyivät sunnuntaina muistojumalanpalvelukseen Oslon tuomiokirkkoon kunnioittamaan juhannusyön joukkoampumisen uhreja. Mukana oli laaja edustus sekä hallituksesta, oppositiosta että kuningashuoneesta. Poissa oli vain kruununprinssi Haakon, jolla oli todettu koronatartunta. Tuomiokirkon alttarilla oli maljakoita, joissa oli kukkien lisäksi sateenkaarilippuja.

–  Luodit eivät voi tappaa rakkautta, sanoi Norjan kirkon johtava piispa Olav Fykse Tveit.Oslossa on tällä viikolla vietetty pride-viikkoa, mutta Oslon Pride perui lauantaille suunnitellun pride-paraatin.

–  Ampuminen esti pride-marssin, mutta se ei estä taistelua syrjinnän, ennakkoluulojen ja vihan lopettamiseksi, sanoi pääministeri Jonas Gahr Störe tuomiokirkossa.

Lue myös:

    Uusimmat