Helsingissä kolme isoa mielenosoitusta viikonloppuna: Convoy jatkuu sunnuntai-iltaan asti – "Tämä haastaa poliisin varautumisessa"

1:01
Video näyttää viime viikonlopun mielenosoituksen eskaloitumisen: Lumipalloja ja tölkkejä ratsupoliiseja kohti

Helsinkiin on luvassa kolme isoa mielenosoitusta tänä viikonloppuna. Viime viikonloppuna alkaneen Convoy-mielenosoituksen oli määrä päättyä jo keskiviikkona, mutta keskiviikkona poliisille ilmoitettiin, että mielenosoitus jatkuu sunnuntai-iltaan saakka.

Poliisilla on tiedossa järjestäjän taholta ja yleisesti avoimesti lähteistä, että porukkaa olisi tulossa Helsinkiin jo tänä iltana ja etenkin huomenna Convoy-mielenosoitukseen.

– Emme odota ihan vastaavansuuruista määrää autoja muualta Suomesta kuin viime viikonloppuna. Pyrimme poliisissa resursoimaan riittävästi väkeä. Lauantai on näillä näkymin vilkkain mielenosoituspäivä, ylikomisario, johtaja Heikki Porola Helsingin poliisin hälytys- ja valvontayksiköstä kertoo.

Lauantaina Helsingissä on myös Save sote-mielenilmaus, joka järjestetään Senaatintorilla ja se liikkuu Narinkkatorille.

Sunnuntaille on luvassa Vapauden puolesta-mielenosoitus, joka kokoontuu Senaatintorilla.

– Tänä viikonloppuna on siis kolme isoa mielenosoitusta ja se haastaa poliisin varautumisessa, Porola sanoo.

Poikkeuksellista vastustusta poliisia kohtaan

Helsingin poliisin mukaan viime viikonlopun Convoy-mielenosoitus oli siinä mielessä poikkeuksellinen, että vastaavanlaista poliisin vastustusta ei ole nähty Suomessa vuosikausiin.

– Nuorisojoukkojen väen kokoontumisissa on ollut viime vuonna poliisin vastustamisia, mutta se ei ole ollut näin suurta eikä se laajentunut ilmiöksi asti. Elokapinan mielenilmauksissa ei myöskään ollut samanlaista fyysistä vastustamista, vain joitakin niskoitteluja. Viime viikonloppu oli täysin poikkeuksellinen tässä mielessä, Porola luonnehtii.

Useiden medioiden toimittajat kohtasivat häirintää, aggressioita ja solvauksia Convoy-mielenilmauksessa viime viikon perjantaina ja lauantaina. Myös poliisia kohtaan oli vastustusta ja esimerkiksi poliisihevosia heiteltiin tölkeillä ja lumipalloilla.

Paljon tuttuja osallistua

Poliisin kannalta viime viikonloppu oli vaikea, koska ei tiedetty tarkasti, oliko Convoy-mielenosoitus kokoontumislain mukainen. Kanadan Ottawasta tiedetään, että tilanteet voivat jatkua päiviä.

Mielenosoituksissa on paljon poliisille ennestään tuttuja osallistujia.

– Siellä on joukossa myös joitakin ihmisiä, jotka ovat asialla oman totuutensa kanssa ja jossa poliisi ja media ovat totuuden ja demokratian tiellä. Sitä tarinaa on jauhettu pitkään tietyissä porukoissa, ylikomisario Jarmo Heinonen Helsingin poliisista sanoo.

Poliisi ei edelleenkään kerro, kuka on ilmoittanut sille Convoy-mielenosoituksesta ja kuka on sen järjestäjä. 

– Mielenosoituksen ilmoittaja on varmasti monelle tuttu, mutta poliisi ei julkista ilmoittajaa, Porola sanoo.

Tämän viikon aikana Convoy-mielenosoitus on jatkunut Helsingissä, mutta hyvin pienimuotoisena. 

– Mielenosoittajat ovat muodostaneet pieniä kulkueita ja he ajelevat autoilla ympäri kaupunkia. Vähän hidasta heidän ajonsa on, mutta nämä kulkueet eivät ole kohtuuttomasti häirinneet liikennettä, Porola kertoo.

Poliisi varautuu tulevan viikonlopun mielenosoituksiin lisäämällä resursseja.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja